Lektion

Interaktiva övningarLektion

Förslag på hur olika byggblock kan användas

Här

Nu

1. Expanderbart innehåll

Med blocket "expanderbart innehåll" kan du ställa en fråga i löptexten och ge två eller flera alternativ på svar. Fördelen är att den expanderbara ytan kan innehålla så stor mängd information som du önskar, med text, bild och ljud samt länkar till andra sidor.

Svar A

Här ska svaret stå.

Svar B

Här ska svaret stå.

2. Puffar

Använder du puffar för att presentera olika svarsalternativ, kan du också välja hur många svarsalternativ du vill ha. Blocket presenterar puffarna i grupper om två eller tre i samma rad eller en stor. Puffarna länkar till andra sidor, till exempel andra sidor inom sverigeshistoria.se. Du måste därför välja om den kopplade sidan ska öppnas i eget fönster eller ej.

3. Punktlista med länkar

Att använda punktlistan som svarsalternativ är ungefär det samma som puffar, bara visuellt olika. Du gör ett eller flera ord till länk som öppnas i eget fönster eller ej.

4. Dold länk

Det är svårt att dölja en länk på grund av att länken automatiskt markeras med en annan kulör och understreck. De enda möjligheterna du har är att lägga länken i en anfang eller att försöka dölja en puff som en vanlig bild. Läsaren kommer då hitta länken antingen genom att föra pekaren över länken, eller genom att lösa en gåta i en text. Exempel:

En lång historia bör aldrig göras för kort, i synnerhet om man ska ha med en anfang (som ser så snyggt ut). En anfang kräver nämligen flera raders text för att inte se egendomlig ut i förhållande till den omgivande texten. Det som är frågan i detta fall är om du kan förstå vad du ska göra? Hittar du rätt början, kommer du hamna på Historiska museets hemsida.

5. Karta

Skulle du ha en lektion där du vill att eleverna ska identifiera en region, en stad eller en färdväg, kan du använda en karta. Fälten, platserna och färdvägarna kan vara angivna eller dolda. Du kan göra dem dolda genom att ange en bokstav eller siffra i fältet "etikett" och ha den fullständiga texten i fältet "innehåll".

Tre upptäcktsresanden utgick i stort sett från samma ställe i Europa. Men de åkte till olika delar av världen. Gissa vilken resväg som beskriver de olika upptäcktsresandenas färdvägar. Tryck på resvägen för att få veta svaret.

Amerigo Vespucci
Vasco da Gama
Christoffer Columbus

6. Interaktiv bild

I en interaktiv bild kan du lägga in flera punkter där en eller flera är rätt alternativ. Exempel:

Tavlan nedan är målad på 1600-talet för Eksjö kyrka. Motivet föreställer Nattvarden, Jesu sista måltid. En av personerna på bilden är Judas, mannen som förrådde Jesus. Kan du gissa vem det är?

Nattvarden.
Logotype för Historiska museet.

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Redaktionen