Lektion

ModedockanLektion

Vad kan en liten docka berätta om prinsessmodet på Vasatiden?

1500-tal

Lm_dig34067
I den här lektionen får du undersöka vad en docka kan berätta om Vasatiden. Hur såg senaste modet ut på 1590-talet? Kanske överflödigt: Vilka material syddes dräkterna i? Varför var det viktigt för vasaprinsessorna att följa senaste klädmodet?

Ett rike att räkna med

Gustav Vasa behövde visa de andra kungarna i Europa att Sverige var ett rike att räkna med. Som grundare av en ny kunglig släkt var det bra att bli vän med andra mäktiga furstar. Ett bra sätt var att gifta sig med någon från en annan mäktig släkt. 

Gustav var gift tre gånger. Först med en tysk prinsessa, Katarina. Efter Katarinas död gifte Gustav om sig med en svensk adelskvinna, Margareta. När Margareta dog blev Katarina Stenbock hans sista fru och hon överlevde Gustav med 61 år.

Många barn var bra att ha. På så vis skulle släkten leva vidare efter kungens död. Första frun födde sonen Erik. Fru nummer två födde Johan, Katarina, Cecilia, Magnus, Anna, Sofia, Elisabet och Karl.

Den äldste sonen, Erik, uppfostrades att bli kung efter sin far Gustav Vasa. Eriks bröder fick hertigdömen, alltså särskilda områden, att styra över. Bröderna var reserver om Erik av någon anledning inte kunde fortsätta vara kung längre.

Vad hände med döttrarna då? De skulle giftas bort. Helst med tyska prinsar eftersom Gustav då fick ännu fler rika och mäktiga vänner.

För att passa in var Gustav Vasa mån om att göra saker på samma sätt som de andra kungahusen i Europa. Det gällde även barnens uppfostran och undervisning. Tidigt fick barnen lära sig att röra sig och bete sig som kungligheter.

Sönerna fick en tysk lärare och på schemat stod: idrott, religion, historia, politik, statskunskap, matematik, geografi, retorik, fäktning, ridning, tyska och latin.

Döttrarna fick också lära sig tyska men även musik, dans och broderi.

Tyvärr spelade inga kunskaper i världen någon roll om inte barnen också såg ut som kungligheter. Kläder, frisyrer och smycken skulle vara enligt senaste kungliga modet ute i Europa och deras far snålade inte med dyra tyger. När döttrarna Katarina och Cecilia hade blivit tonåringar beställde han tyg för 16 000 daler. För samma summa pengar hade han kunnat köpa 5000 oxar. Eller 400 kg silver.

Hur fick vasaprinsessorna veta vilket det senaste klädmodet var? Svaret är: modedockor.

Modedockan

Den lilla modedockan som står i en egen liten monter i Livrustkammaren visar det senaste klädmodet för prinsessor i slutet av 1500-talet. Dockan är 16 cm hög och väger lika mycket som ett litet äpple (91 gram).

Modedockor började skickas runt bland de kungliga hoven i Europa redan på 1400-talet. Man kan säga att de var en slags föregångare till modetidningar. När modedockan var färdig med sin uppgift kunde de tas över som leksak. Vi tror att den lilla prinsessan Katarina, som var dotter till Karl IX och barnbarn till Gustav Vasa, fick ta över just den här dockan.

Lm_dig34067

Fundera på

Varför var det viktigt att klä sig som de andra kungligheterna i Europa?

Vad behövde prinsessorna och prinsarna kunna? 

Var det samma för flickor och pojkar?

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Livrustkammaren

För lärare

Den här lektionen handlar om globalisering och kulturmöten på 1500-talet ur ett textilhistoriskt perspektiv. Eleverna får även reflektera över kläders budskap, stil och identitet och jämföra 1500-talet med idag.