Lektion

Svenskt sedelpapper, en spionhistoriaLektion

Varför gör man något, trots att man riskerar att dö?

1700-tal

Tumba, Sverige

TBM_temporär_toppbild
Våren 1758 anlände den nederländske pappersarbetaren Erasmus Mülder och hans fru Aagje till Sverige. De visste att de aldrig skulle återse sitt hemland. Vad har det med svensk sedeltillverkning att göra?

Lösningen på ett problem

Erasmus Mülder hade övertalats av svenska myndigheter att komma hit för att hjälpa till med tillverkningen av svenskt sedelpapper. Hjälpen var ytterst värdefull för den svenska produktionen.

Under första halvan av 1700-talet var sedelförfalskning ett stort och växande problem i Sverige. Förbättrade kontroller och hot om dödsstraff för förfalskare tryckt på sedlarna hade inte hjälpt. Föregångaren till Riksbanken, Riksens ständers bank, beslutade då att banken måste ha ett eget sedelpapper.

TBM_temporär_bild
9 daler kopparmynt från 1760. Sedelpapper tillverkat efter holländska metoder med vattenmärke som säkerhetsdetalj.

Ett särskilt papper som bara skulle användas som sedelpapper och som skulle ha vattenmärken som säkerhetsdetalj. Ytterligare en fördel var att en egen produktion skulle göra sedelpapperet billigare, det importerade papperet hade blivit allt dyrare.

År 1755 började ett sedelpappersbruk anläggas i Tumba utanför Stockholm. Dock fanns det ett problem. Kunskaper i papperstillverkning fanns här i landet men ingen kunde göra papper med vattenmärken. Fullmäktige vid Riksens ständers bank beslutade därför att kunniga pappersarbetare skulle hittas utomlands.

TBM_DIG37241
Kölnan i Tumba pappersbruk. Foto: Erik Lernestål, Tumba bruksmuseum/SHM (CC BY-SA 4.0).

Efter två års försök att hitta någon som accepterade anbudet lyckades det att övertala de två holländska bröderna Jan och Erasmus Mülder. De blev lovade höga positioner och hög lön.

plate_22_17_112
Papperstillverkning på 1700-talet. Bild ur Diderots encyklopedi. (Public Domain).

Men det fanns ett problem…

Den nederländska provinsen Holland hade länge tjänat bra på att exportera papper, vilket var känt för sin framstående kvalitet. Liksom bröderna Mülder hade andra pappersarbetare innan dem fått erbjudanden om att arbeta utomlands. Flera länder hade därför börjat tillverka papper själva i stället för att importera och den holländska ekonomin var på tillbakagång.

1751 förbjöds pappersarbetare att lämna landet och att lära ut de holländska industrihemligheterna. Det var även förbjudet att exportera redskap som skulle användas i papperstillverkning. Båda brotten kunde ge stränga straff.

Jan Mülder försöker innan avresan att få köpa formar som behövdes i den svenska papperstillverkningen. Han blir därför avslöjad och en rättsprocess mot honom inleds i januari 1758. Domen blir 16 år straffarbete. Arbetet var mycket hårt och Jan överlevde endast 48 dagar.

Erasmus visste att även hans liv var i fara men han lyckas hålla sig undan tills han och hans fru Aagje i mars 1758 smugglades ut ur landet av de svenska kontakterna. I juni 1758 ankommer paret Mülder till Tumba. Arbetet med att bygga en papperskvarn enligt det holländska sättet började genast och i början av 1759 kunde det första pappersprovet med vattenmärken presenteras.

Hur man gör papper

Fundera

  • Varför tror ni bröderna Mülder lämnade Holland trots risken för stränga straff?
  • Vad skulle få dig att flytta från ditt hemland utan att ha möjlighet att komma tillbaka?

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Tumba bruksmuseum