Lektion

Åk 4-6

VikingagravenLektion

Vad kan en grav berätta om människors kontakter under vikingatiden?

800-900-tal

Birka

En kvinna, som ska föreställa död, ligger på en bädd, omgiven av föremål.
Iscensättning av grav på Birka (Bj 854). Foto: Erik Lernestål, Historiska museet/SHM (CC BY)
I den här lektionen får du undersöka saker som har hittats i en kvinnas grav på Birka. Vem var hon? Varför begravdes hon med så många saker?

Om graven

Arkeologer har länge grävt och forskat på ön Björkö i Mälaren. För drygt 1000 år sedan, på vikingatiden, låg staden Birka på platsen. Idag finns ingenting av Birka kvar ovanför marken. Men i jorden finns många spår och lämningar efter staden och människor som bodde där, eller besökte platsen. Rester av hus, gator, hamn, båtar, gravar och mycket annat har hittats.

I en av gravarna på Birka hittades ett skelett från en kvinna. Kvinnan hade begravts med många dyrbara föremål från olika platser i världen. Rika människor begravdes ofta med många saker. Kanske ville de som begravde kvinnan visa att hon var en rik person. Hennes grav var inredd som ett underjordiskt rum med tak, väggar och golv av trä. Sådana gravar kallas för kammargravar och är ganska vanliga på Birka.

Under vikingatiden trodde många människor att de skulle leva vidare efter döden antingen i Odens Valhall eller i dödsriket Hel. Allt som lades i graven kunde tas med till nästa liv.

Vad finns i graven?

Här nedanför finns två bilder bild av kvinnans grav. Det ena är en teckning som arkeologerna gjorde när de grävde fram graven. Det andra är ett fotografi som är taget i vår tid. När fotot togs blev de som skapade bilden tvungna att använda en del fantasi. Alla saker som en gång har funnits i graven har inte bevarats till idag. Material som tyg, skinn och trä förmultnar ofta med tiden och lämnar inte så stora spår.

Undersök sakerna som har hittats i Birkagraven genom att klicka i fotografiet här nedanför.

Birkakvinna som ligger begravd tillsammans med hennes tillhörigheter
testar

Kanna

I graven finns en kanna av keramik. Den är tillverkad vid floden Rhen i västra delen av dagens Tyskland. På kannan finns mönster, bland annat ett kors, som är en symbol för kristendom. Kannan kan ha tillverkats för att användas i en kristen ritual. På Birka var det vanligt att tro på de fornnordiska gudarna. Så kannan hade kanske inte någon religiös betydelse för kvinnan i graven. Hon kan ha använt den för att servera vin eller mjöd ur.

Foto: Jens Mohr. Föremålsnummer: 106987

Foto av glasbägare formad som en tratt

Glas

Glaset i graven är en sak som hör ihop med fest och gästfrihet. Till vardags användes dryckeskärl av keramik, trä eller horn. Glas var mycket dyra och ganska ovanliga på Birka på den här tiden eftersom de tillverkades långt borta. Kvinnans glas är tillverkat i Frankerriket i nuvarande Frankrike.

Foto: Jens Mohr. Föremålsnummer: 106988

Foto av bronsskål som är sliten och trasig

Skål

I graven finns en skål av brons som är tillverkad i området för dagens Irland. Kanske har den använts till att tvätta ansikte och händer med.

Foto: Jens Mohr. Föremålsnummer: 107013

Foto av två spännen formade som hästar

Spännen

Kvinnan begravdes med många dyrbara smycken. Kläderna hölls ihop av ett stort förgyllt bronsspänne och flera mindre spännen. De hästformade spännena med ögon av röda granater var förmodligen redan gamla under kvinnans livstid. Kanske hade hon fått ärva dem av en äldre släkting.

Foto: Jens Mohr. Föremålsnummer: 106991

Pälshalsband i gråa, röda och gröna nyanser

Pärlor

Kvinnan i graven bär flera rader av pärlor på bröstet. Pärlorna är gjorda av glas, lera och olika stenar, bland annat bergkristall som är en vit genomskinlig sten. Bergkristallen i kvinnans grav kan komma från Kaukasus, en bergskedja som ligger mellan Svarta havet och Kaspiska havet.

Foto: Jens Mohr. Föremålsnummer: 106993

Foto av en bräda att glätta kläder på. Tillverkad av valrossben.

Bräda

I graven finns en bräda och en grön rund glasklump (glasklumpen ligger i en låda till vänster om kvinnan i graven). Brädan och glasklumpen användes för att göra tyg blankt och slätt, ungefär som dagens strykbräda och strykjärn. Sakerna brukar kallas för glättbräda och glättsten. Glättbrädan är gjord av valben som skulle kunna komma från Norge. Under vikingatiden jagades val på Island, Färöarna och i Nordnorge.

Foto: Jens Mohr. Föremålsnummer: 106994

Foto av nyckel av järn

Nyckel

I graven finns en nyckel. Nycklar användes för att låsa med men symboliserade också makt över huset och hemmets rikedomar.

Foto: Jens Mohr. Föremålsnummer: 107011

Arkeologens teckning

När graven undersöktes gjorde arkeologen Hjalmar Stolpe en skiss av det som hittades. Jämför teckningen med fotografiet av graven. Vilka saker finns både på fotografiet och på teckningen? Vilka saker finns inte på teckningen? Varför?

Illustration: Hjalmar Stolpe

Vad kan vi veta?

Musiken i inspelningen är skapad av Olle Wilson Wallnäs.

Vad kan vi veta om varandra

Vad kan vi veta om varandra? Mer än tusen år av tid ligger emellan oss. Vi vet att vi båda är människor, jag i min tid och du i din. Jag var, precis som du, glad ibland och ledsen ibland. Jag hade, precis som du, vänner och släktingar. Men mycket var annorlunda. I min gravkammare finns ledtrådar till min värld. Hur vi tänkte, vad vi värderade. Min grav visar spår av livet. Men så mycket är borta.  Drycken i kannan är sedan länge uppdrucken, resorna vi gjorde är bortglömda, de vackra kläderna förmultnade.  Min nyckel rostig och passar inte längre i något lås. Mitt hus borta, hela min stad. Människorna jag lärde känna, min far och min mor, alla är borta. Smedjorna nere i staden, skeppen som lade till i hamnen, hundarna som sprang omkring i gränderna. Alla är de borta. Bara spåren är kvar. Det är som ett pussel, där flera bitar gått förlorade. 
Vad kan du ta reda på om mig? 

Varifrån kommer sakerna i graven?

Föremålen i kvinnans grav kommer från olika platser i världen. Undersök kartan och hitta platserna där sakerna i graven har tillverkats. Fundera över hur föremålen har kommit till Birka.

Målning som föreställer Karl den stores kröning

Frankerriket

Glaset i graven är tillverkat i Frankerriket. Riket, som mellan 400-900 talet sträckte sig över delar av Västeuropa, är föregångare till dagens Frankrike.

Bilden föreställer Karl den store som var kung över Frankerriket på 700-talet. Wikipedia (Public Domain)

Foto av vy över vattendrag och skogsdunge

Rehnlandet

Kannan I graven är tillverkad vid floden Rhen i västra delen av dagens Tyskland. Området kallas för Rhenlandet. Vikingarna bedrev mycket handel med människor i området och mycket glas och keramik härifrån har hittats på Birka.

Foto: Fischer.H Wikipedia (CC BY-SA 4.0 )

Klippblock vid Nordirland kust

Irland

I graven finns en skål av brons som är tillverkad i området för dagens Irland. Människor i Birka hade täta kontakter med Irland och bedrev handel med människor där.

Foto: Alexey Komarov Wikipedia, (CC BY-SA 4.0)

Naturvy på alptopp täckt med snö och granar i Georgien

Kaukasus

Pärlorna av bergkristall i kvinnans grav kan komma från Kaukasus, en bergskedja som ligger mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Det var framförallt vikingarna från Mälardalen som åkte österut. Där låg Ryssland, eller Gårdarike som vikingarna kallade det, och bergskedjan Kaukasus.

Foto: Ojj! 600 Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Naturvy på Moskstraumen i Norge

Nordnorge

Glättbrädan i graven är gjord av valben som skulle kunna komma från Norge. Under vikingatiden jagades val på Island, Färöarna och i Nordnorge.

Foto: Hopfenpflücker Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Foto av vy över soligt ängslandskap på ön Björkö. Bilden visar platsen där rester av staden Birka har hittats

Birka

Birka var en stadsliknande handelsplats i Mäldalen som växte fram vid mitten av 700-talet. Birka blev snabbt en viktig knutpunkt för handeln vid Östersjön.

Foto: Jonathan Olsson

Om Birka

Birka var en stadsliknande handelsplats i Mälardalen som växte fram vid mitten av 700-talet. Kungariken växte fram på den här tiden. Ett bra sätt för kungen att visa och säkra sin makt var att anlägga handelsplatser. Birka blev snabbt en viktig knutpunkt för handeln vid Östersjön. Varor och människor kom och gick från hela den kända världen.

Staden var omringad och skyddad av en stadsvall. Innanför den fanns ett myller av trähus och trånga gränder. Hantverkare av olika slag arbetade med järnsmide, smycketillverkning i brons och ädla metaller samt ben- och hornhantverk. Som mest bodde och arbetade mellan 500 och 1 000 personer på Birka. En bit bort fanns Birkas borg där krigsmän skyddade staden från angrepp.

Runt år 970 slutade Birka vara knutpunkt för Östersjöhandeln. Landhöjningen gjorde att de gamla färdvägarna och vattenvägarna inte längre blev farbara med de nya större fartyg som hade börjat byggas. Istället flyttade kungen handeln till staden Sigtuna.

Fundera

Istället för en kanna från Tyskland, en skål från Irland, pärlor från Kaukasus och en bräda från Norge hade kvinnan i graven kunnat få med sig saker tillverkade på Birka. Det hade varit mycket enklare och billigare att skaffa sig. Varför tror du att hon begravdes med saker från så många olika platser i världen? Vad kan graven berätta om människors kontakter under vikingatiden?

Logotype för Historiska museet.

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Historiska Museet

För lärare

Den här lektionen utgår från en grav som har hittats på Birka. Föremålen i graven är spår efter människors resor och möten.