Förslag på svar

Silverskatten kan ha grävts ned av flera anledningar:

  • En teori är att det är ett offer till den/de man trodde på.
  • En annan teori är att den grävdes ned då det var en orolig tid och man ville vara säker på att sakerna inte skulle stjälas eller förstöras.
  • En sista teori är att man började en “ny tid” då stenkyrkan byggdes på platsen och att man höll en ceremoni där man grävde ned föremål som symboliserade äldre traditioner som ett avslut för denna tid.

Då vi inte har några klara bevis är elevernas tankar de rätta svaren.

Det var ofta kungar och rika som bestämde att man skulle byta religion i ett område.

I det arkeologiska materialet ser vi att religionsskiftet var en utdragen process där kristna och fornnordiska seder finns sida vid sida, vilket silverskatten också vittnar om. Vi vet ifrån skildringar i sagorna att det fanns de som ogillade förändringarna och gjorde motstånd. Det är bra att erinra sig att människorna i norden under forntiden inte såg sig tillhöra en religion. De tillhörde ett samhälle där gruppens välmående och seder var viktiga. Det var mer en tradition man föddes in i än en religion. Då kristendomen kom var det inte längre gruppen utan individen som stod i centrum. Man gick ifrån att hålla ceremonier ute i naturen, hemma på gården och kungens i hall till att gå till kyrkan. Prästerna höll nu i ceremonierna och förmedlade rätt och fel. Det var mycket nytt men den stora förändringen var att man gick ifrån gruppenens välmående till var och ens egen frälsning.

Religionsskiftet i de nordiska länderna kom inte att ske förrän kungar och stormän såg fördelen med den nya religionen. Med kristendomen kom äldre maktstrukturer och allianser att brytas och gav möjlighet att skapa nya riken. Religionsskiftet kom således att ske uppifrån, vilket inte kan ha varit lätt då det blev mer eller mindre påtvingat för många.