Lärarhandledning
Åk 7-9
Prata på avståndLärarhandledning
Hur förändrades livet när telefonen kom?

Nu för tiden har nästan alla en mobiltelefon i fickan och vi kan nå hela världen med några knapptryck. Det kan vara svårt att föreställa sig hur det var i början av 1800-talet när ett meddelande kom fram så fort som en häst kunde springa eller en båt segla.
Koppling till skolans kursplan
Centralt innehåll
Samhällsomvandlingar: framväxten av civilisationer och industrisamhällen
- Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika orsaker till industrialiseringen och konsekvenser av denna för människor och miljö.
Förmåga som tränas
- använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer
Övning - Träffa en kompis
Syftet med den här övningen är att eleverna ska tänka sig in i hur livet fungerar i ett samhälle utan mobiltelefoner och Internet. Hur kan man kommunicera och vilka problem kan man stöta på?
Övning - Hur man talar i mobiltelefon
Den här övningen syftar till att eleverna ska fundera på varför det kunde behövas regler för hur man talar i telefon och att de ska få syn på osynliga regler som vi har idag. De flesta vet till exempel att det är svårt att prata i en bullrig miljö, eller att man kan störa andra om man pratar för högt.
Övning - När det inte fungerar
I den här övningen får eleverna reflektera kring mobiltelefonernas betydelse i våra liv och hur mycket i vårt samhälle som är beroende av att de flesta har en mobil.
Källor
- Hallwylska museet, Teknikens palats. Stockholm 2020.
- Lindberg, Hugo, Med fingerskiva. Minnesskrift utgiven av Kungl. Telegrafstyrelsen. Stockholm: Esselte, 1938.
- Johansson, Hemming, Telefonaktiebolaget L.M. Ericsson: skildringar ur bolagets historia. 1 från 1876 till 1918. 1953.
- Garnert, Jan, Hallå!: Om telefonens första tid i Sverige. Historiska media. Lund, 2005.