Lärarhandledning
Åk 7-9
Ring ring!Lärarhandledning
Hur förändrades livet när telefonen kom?

Nu för tiden har nästan alla en mobiltelefon i fickan och vi kan nå hela världen med några knapptryck. Det kan vara svårt att föreställa sig hur det var i början av 1800-talet när ett meddelande kom fram så fort som en häst kunde springa eller en båt segla.
Koppling till skolans kursplan
Centralt innehåll, högstadiet
Samhällsomvandlingar: framväxten av civilisationer och industrisamhällen
- Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika orsaker till industrialiseringen och konsekvenser av denna för människor och miljö.
Betygskriterier
- Eleven för resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid.
Centralt innehåll, historia för gymasiet 1a1
- Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.
Betygskriterier
- Eleven kan redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Dessutom kan eleven redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser.
Övning (högstadiet) - Träffa en kompis
Syftet med den här övningen är att eleverna ska tänka sig in i hur livet fungerar i ett samhälle utan mobiltelefoner och Internet. Hur kan man kommunicera och vilka problem kan man stöta på?
Övning (högstadiet) - Hur man talar i mobiltelefon
Den här övningen syftar till att eleverna ska fundera på varför det kunde behövas regler för hur man talar i telefon och att de ska få syn på osynliga regler som vi har idag. De flesta vet till exempel att det är svårt att prata i en bullrig miljö, eller att man kan störa andra om man pratar för högt.
Övning (gymnasiet) - När det inte fungerar
I den här övningen får eleverna reflektera kring mobiltelefonernas betydelse i våra liv och hur mycket i vårt samhälle som är beroende av att de flesta har en mobil.
Källor
- Hallwylska museet, Teknikens palats. Stockholm 2020.
- Lindberg, Hugo, Med fingerskiva. Minnesskrift utgiven av Kungl. Telegrafstyrelsen. Stockholm: Esselte, 1938.
- Johansson, Hemming, Telefonaktiebolaget L.M. Ericsson: skildringar ur bolagets historia. 1 från 1876 till 1918. 1953.
- Garnert, Jan, Hallå!: Om telefonens första tid i Sverige. Historiska media. Lund, 2005.