Fartygen lastades i Göteborg
En resa till Kina var en lång expedition. Den kunde ta 18 månader. Vid Klippan utanför Göteborg lastades fartygen med trä, järn, tjära och andra varor. Varorna skulle säljas i Cadiz i Spanien.
Handel i Cadiz
I Cadiz stannade fartygen. Här sålde man lasten från Göteborg. I utbyte fick man silverpiastrar, som var betalningsmedlet i Kina. Från Cadiz fortsatte expeditionen söderut mot Godahoppsudden.
Godahoppsudden
Vid Godahoppsudden stannade fartygen till, inför den långa seglatsen över Indiska oceanen. Godahoppsudden fick sitt namn av portugiserna. De tänkte att hade man väl klarat sig runt udden, så hade man goda chanser att komma ända fram till Asien.
Fylla på förråden på Java
Efter den långa seglingen över Indiska oceanen började det bli tomt i matförråden. På Java kunde man fylla på med sådant som färskt vatten, frukt och grönsaker.
Kanton
Staden Kanton heter idag Guangzhou. Det här var slutpunkten på den långa resan från Sverige. Här kunde man använda silverpiastrarna från Cadiz för att köpa varor att ta tillbaka till Sverige. De viktigaste handelsvarorna var te, kryddor, siden och porslin. Andra varor var pärlemor, rottingmöbler, leksaker, solfjädrar, saker av lack och andra prydnadssaker.
Porslinstillverkning
I Jingdezhen tillverkades Carl von Linnés servis, men dekoren målades på i Kanton. I Jingdezhen arbetade vid tiden 18 000 krukmakarfamiljer med att göra porslin till europeiska familjer på löpande band. En vanlig Kinaexpedition kunde ta med 250 000 porslinsdelar tillbaka till Sverige. Porslinet var en viktig exportvara för Kina.