Lektion
Erik XIV:s kronaLektion

Kronan
Till sin kröning i Uppsala 1561 lät Erik XIV beställa en ny kungakrona. Den som fadern Gustav Vasa hade burit under sin tid som kung ansågs omodern, och Erik hade studerat hur den engelska kungakronan av mer europeisk stil såg ut.

Gustav Vasas krona av förgyllt silver är av en medeltida typ som består av en öppen kronring med sexton uppstående spiror formade som palmblad. Eftersom kronan inte skulle användas mer begravdes Gustav med kronan på huvudet, men först lät Erik ge den ett lite modernare utseende.
Erik XIV:s krona tillverkades i Stockholm av en guldsmed från Flandern i nuvarande Nederländerna. Guldsmederna från Flandern ansågs vara de bästa i Europa. Kronan är tillverkad helt i guld och är dekorerad med pärlor och ädelstenar som diamanter, röda rubiner och gröna smaragder.

Det moderna var att kronan är ”sluten”. Över kronringen sitter två byglar och en så kallad korsglob högst upp. Det var sådana som Erik lät sätta fast på pappans krona innan begravningen. Byglarna är fästa på kronringen på fyra platser, och det är en symbol för de fyra väderstrecken, norr och söder, öster och väster. Med det ville kungen visa att han skulle regera över allt land som finns omkring honom. Korsgloben, det lilla klotet med ett kors upptill, och det är den kristna världen som kungen styr över.
Använd av många
Kronan ansågs vara ett mästerverk, och ett tecken på det kan vara att nästan alla svenska kungar från Erik XIV till vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, har använt den här kronan. Carl XVI Gustaf har valt att inte låta sig krönas med kronan på huvudet, men vid några särskilda tillfällen har den legat på en kudde bredvid honom, till exempel vid det tillfälle då han blev kung 1973. (Bild: trontillträdet 1973)

Diskutera
Publicerad:
Uppdaterad: