Sjöhistoriska_museet_Georgs bildrika kropp_toppbild

Lektion

Georgs bildrika kroppLektion

Vad betyder tatueringar för dig?

1900-tal

De sju haven

Sjömannen Georg Wallin gick till sjöss som ung och gjorde som många andra sjömän: tatuerade sig. Vad betydde tatueringarna för honom? Och vad skulle de betyda för dig?

Minnen från främmande hamnar

När fartygen låg still i hamn för att lossa eller lastas hände det att sjömännen tatuerade sig. Tatueringen kunde även berätta var man varit. Kroppen blev som en bilderbok över sjömannens alla resor.

På bilden här nedan ser du sjömannen Georg Wallin. Han var född 1887 i Gävle. Han arbetade som sjöman ända fram till 1954 då han gick i land från sista båt m/s Vika II som körde för Skånska cement. Då arbetade han som motorman.

År 1945 samlade Sjöhistoriska museet in bilder på sjömän med tatueringar. Georg Wallin berättade och visade upp sina. Fotot är taget av Karlis Vizins, Sjöhistoriska museet (Public Domain).

Sjöhistoriska_museet_Georgs bildrika kropp_Georg_Wallin

Endast sjömän och kriminella?

Fram till 2000-talet var det många som ansåg att endast sjömän och kriminella hade tatueringar. Kan du gissa dig fram till vad de fyra männen är/var för något? Tryck inte på siffrorna förrän du har tänkt efter ordentligt.

Sjöhistoriska_museet_Georgs bildrika kropp_fyra_män

Hur fungerar det?

Huden består av olika lager. Den yttersta överhuden (epidermis) byts regelbundet ut av kroppen själv. Under den finns läderhuden (dermis) som är ett 0.5–3 mm tjockt lager mellan överhuden och underhuden. Här finns hårsäckar, blodkärl och nervceller. Det är i detta lager som tatueringsfärgen skall sitta. Eftersom det går djupt, gör ont att tatuera sig.

Bild: Sjöhistoriska museet (Public Domain).

Sjöhistoriska_museet_Georgs bildrika kropp_Tatueringsförlagor
I varje tatueringsstudio finns det förlagor som man kan välja mellan, om man inte vet vad man vill ha för motiv. De här förlagorna är ungefär hundra år gamla. Foto: Sjöhistoriska museet (Public Domain).

Fundera

  • Vad betyder tatueringar för dig?
logotyp-sjohistoriska-rod

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Sjöhistoriska museet

För lärare

Det här är en lektion om tatueringar och deras betydelse. Men också om hur vi dömer andra efter hur de ser ut. För visst är det så att alla som har tatueringar är kriminella?