
Lektion
Renhorn i djupetLektion
1300-tal
Darss, Tyskland
Ett skepp kommer lastat
Fynden som påträffades i vraket vid Darss avslöjar att fartyget sannolikt var en kogg på resa från norra Skandinavien med varor till någon av de tyska handelsstäderna, förmodligen Stralsund. Fynden ger en rik och bitvis detaljerad bild av livet ombord och medeltidens handelssjöfart kring Östersjön.
Klicka på de olika platserna för att få veta mer om skeppet och dess last. Zooma in på fyndplatsen så ser du också var skeppet förmodligen hade sin hemmahamn, Stralsund.

Fyndplatsen
Resterna av det gamla skeppet ligger vid en ö där det finns många grund och rev. Förmodligen var skeppet på väg in mot Stralsund, men gick under på vägen.
Foto: Roland Obst/Archaeomare Institut für marine und maritime Forschung e.V”.

Stralsunds sigill
Staden Stralsund var en viktig handelsstad för Hansan. Skeppsfarten var så viktig att Stralsunds stadssigill har en kogg som symbol.

Renhorn
Skeppet har högst sannolikt lastat alla varor i Bergen och sedan seglat mot Stralsund. Renhornen i lasten kunde användas till knappar, knivskaft och många andra saker. Utöver renhorn fanns takpannor, brynen och torkad fisk i lasten.
Foto: Roland Obst/Archaeomare Institut für marine und maritime Forschung e.V”.

En tunna svavel
Bland lasten fanns även en tunna svavel från Island. Skeppet har nog inte rest till Island, eftersom utländska köpmän inte fick resa dit, utan tunnan har förmodligen hämtats i handelsstaden Bergen.
Svavel användes bland annat till tygfärgning och som läkemedel. Det kunde även blandas med kol och salpeter till krut. Vid mitten av 1300-talet, då skeppet sjönk, hade kanoner och krut just kommit till Europa.
Foto: Roland Obst/Archaeomare Institut für marine und maritime Forschung e.V”.

En tennkanna
Kanna av tenn tillverkad i Gottsbüren. På handtaget finns inskriptionen AVE REG, en förkortning av de inledande orden i en av kyrkans Mariaböner. På undersidan av locket visas en korsfästelsescen.
Kannan har troligtvis använts ombord av någon i besättningen.
Foto: Roland Obst/archaeomare Institut für marine und maritime Forschung e.V.

Visby
Visby var en av Hansans viktigaste städer i Östersjön. Stockholm var också en handelsstad av betydelse, liksom Reval (Tallinn).
Bild: Detalj av Visby. Ur Suecia antiqua et hodierna 1707. Kungliga biblioteket (Public Domain).

Skeppet byggs
Provtagningar visar att timret till skeppet fälldes kring floden Weichsels mynning år 1335. Ytterligare prov från ett träfat från lasten samt flera andra föremål daterar fartygets last till mitten av 1300-talet. Skeppet hade alltså seglat i några decennier innan det sjönk.
Foto: Roland Obst/Archaeomare Institut für marine und maritime Forschung e.V”.
Hansan levererar
Under medeltiden dominerades Östersjöns handel av Hansan. Det var till en början en sammanslutning av köpmän med avsikten att skydda varor och handelsmän på de långväga resorna, men också att skapa privilegier för köpmännen. Med tiden kom ”Hansan” att beteckna sammanslutningen av de städer som köpmännen representerade.
Det mest effektiva sättet att transportera handelsvaror över stora avstånd var med fartyg över haven. Hansans handelsfartyg var därför en viktig del i Europas ekonomi. Den viktigaste fartygstypen var koggen, ett fartyg som kunde lasta mycket. Under flera hundra år fraktade koggar mängder av varor mellan hamnstäderna i Östersjön.

Fundera

Publicerad:
Uppdaterad:
Innehållet är producerat av: VRAK