SMF_Vittnesbördet_NMA.0035384
Folke Bernadottes expedition med de Vita bussarna. Ankomsten till Malmö. (Beskuren.) Foto: K. W. Gullers, Nordiska museet (CC BY-NC-ND 4.0).

Lektion

VittnesbördetLektion

1945

Malmö

De första bilderna på Förintelsens offer nådde svenska biografer 7 maj 1945 genom filmen Vittnesbördet. Det var första gången som många insåg vidden av nazisternas folkmord.

Räddade!

Filmen hade premiär samma dag som freden firades på Kungsgatan i huvudstaden. Det måste ha varit en chock för alla dem som vägrat tro på koncentrationslägrens och nazismens fasor. Filmen Vittnesbördet visar en positiv bild av den svenska insatsen för dem som drabbats av kriget. Det handlar om de Vita bussarna.

Vita bussarna var en svensk evakueringsaktion 1945, som leddes av Folke Bernadotte. Dess syfte var att under andra världskrigets slutskede rädda danskar, norrmän och svenskar som satt i tyska koncentrationsläger. Namnet kommer av att bussarna var vitmålade, med röda kors ditmålade på taket, sidan, fram och bak, för att bussarna inte skulle bli tagna för att vara militära mål.

SMF_Vittnesbördet_NMA.0035382
Bild: De Vita bussarna på väg mot Sverige. K. W. Gullers, Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

För litet, för sent?

En del av de räddade hamnade på infektionsklinik direkt, drabbade av tuberkulos och andra smittsamma sjukdomar. Andra kunde långsamt börja andas igen och komma tillbaka till livet. Filmen visar till exempel hur patienter på konvalescenthemmet i Ramlösa sitter och läser tidningen, försiktigt plirande i solskenet som om de inte riktigt trodde på sin lycka.

Filmen är gjord av Nils Jerring som var bror till den kände sportreportern Sven Jerring och länge verksam som regissör, både av korta och långa filmer. Trots att kameran här ibland blir smärtsamt närgången och visar oss kroppar med obeskrivliga sår, är det en film gjord med stor medkänsla och starkt patos. Bilderna säger oss att vi inte får glömma, att vi inte får låta likgiltigheten ta över och det budskapet är lika viktigt idag, en hel mansålder senare.

Gör anteckningar medan du tittar på filmen. Skriv ned dina tankar och observationer, till exempel:

  • Vilken musik använder de och vad ska den förmedla för känslor?
  • Är det någon person som får spela "hjälterollen"?
  • Vad säger filmen om synen på dem som är räddade?
  • Hur tror du att den svenska publiken kände när de såg filmen?
  • Beskriver filmen hur det verkligen var?

(Filmen öppnas i nytt fönster.)

Filmen restaurerades digitalt av Svenska Filminstitutet 2020.

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Filmarkivet