Sägen om stadsnamnet Trelleborg
”Hur stadsnamnet ”Trelleborg” uppkommit
Enligt en gammal sägen skall Trelleborgs stadnamn härstamma från ”trälarnas stad”. Det berättas nämligen att under vikingatiden några av våra bålda förfäder under en av sina långväga färder i västerväg tillfångatagit en del krigare av förnäm börd, samt kungasöner och -döttrar, vilka fördes till Norden, där de höllos fångna.
Under de långa vinterdagarna roade sig vikingarna med tärningsspel o. dyl. och därvid begagnade man fångarna som insats. Då våren kom, bröt man åter upp och begav sig ut på sina äventyrliga färder. Kvar blevo endast de gamla och orkeslösa samt kvinnor och barn. Åt dessa överlämnades också vården och vaktandet av trälarna och fångarna.
En natt hade dessa lyckats bryta sig ut och tände eld på gårdsbyggnaderna. Då de inneboende rusade ut blevo de ihjälslagna och kastades in i lågorna. Efter fullbordat värv drog skaran av trälar till nästa gård, där man förfor på samma sätt och för varje gård, som brändes, ökades skaran av trälar, ty dessa släpptes ut innan gården antändes. Färden ställdes sedan mot kusten och livet uppehölls genom jakt och fiske.
Då de kommo fram till havet stötte de på några stenkojor, täckta med ris, tång och torv och beslöto att slå sig ner där. De visste emellertid vad som väntade dem, om de blevo upptäckta, och togo därför itu med att bygga sig en säker borg. I de omkringliggande skogarna hämtade man timmer och byggde på den högsta punkten en stark pallissad, inom vilken snart reste sig en stark borg. Denna byggnad var belägen på ”Järabackens” höjder. Runt palissaden grävdes en grop och denna förbands med den största ån i närheten.
Vid sommarens slut kommo vikingarna hem och beslöto då att genast förfölja de förrymda trälarna och fångarna. Gång på gång försökte de storma den uppbyggda borgen, men dess innevånare försvarade sig så tappert att alla deras försök misslyckades. Till erinran om sitt forna lidande kallade de nu fria männen sin borg för ”Trälarnas borg”. Nybyggarna ingingo senare fostbrödralag med de i början skygga ortsinnevånarna och levde ett lyckligt liv som fria män.
Denna borg säges enligt sägnen ha legat vid gamla Österbro. Dr Folke Hansen fann också där vid grävningar 1934 en 120 meter lång manshög dubbelvall, som han förmodar ha varit befästningsverk och i västra delen av området har man påträffat grunden till ett försvarstorn. Dr Hansen förklarar att befästningarna troligen härröra sig från 800-900-talet och att det samhälle, som legat här, kanske var första början till det nuvarande Trelleborg.”
Texten kommer från boken Sagor och sägner i Skytts härad , Olof Christoffersson. Utgiven av Trelleborgs Museum. Tredje upplagan 1997. Första upplagan kom 1940.
Varför heter det Trelleborg?
Enligt en gammal saga skall Trelleborgs stadsnamn komma ifrån att detta en gång varit trälarnas stad. Under vikingatiden ska krigare och söner och döttrar till kungar ha tillfångatagits av vikingar och förts till Norden. Där blev de trälar. Dessa lyckades fly och tog sig till kusten. På den högsta platsen byggde de en borg för att skydda sig.
Enligt sagan ska trälarna blivit goda vänner med dem som sedan tidigare bodde på platsen. Till minne av att de en gång varit trälar kallades borgen, och sedan staden, för trälarnas borg.

Keramik från slaviskt område
Arkeologerna hittade många skärvor av slavisk keramik. Dessa är från tiden innan borgen byggdes. Denna keramik är ovanlig i Skandinavien. Keramiken tillverkades i det som ibland kallas slaviska områden som norra Polen och Tyskland. Skärvorna har analyserats för att se om de kommit till boplatsen eller tillverkats här. Det fanns både slavisk keramik som tillverkats här av lokal lera och keramik som importerats.
Den slaviska keramiken visar att det fanns kontakt över Östersjön. Kanske bodde slaver på höjden där borgen sedan byggdes. De hade tagit med sig keramik, men de tillverkade även ny keramik här. Byggdes borgen av slaverna för att skydda sig? Kanske byggde någon annan borgen för att hålla slaverna fångna?
Ordet slaver och ordet slavar, alltså trälar, kan lätt förväxlas. Är det därför borgen har kallats trälarnas borg? Är det egentligen slavernas borg?
Bild: Trelleborgs museer.
En annan trelleborg
Här, i dagens Danmark, låg den trelleborg som grävdes ut först. Platsen heter Trelleborg precis som den skånska staden Trelleborg. Därför kallar arkeologerna denna typ av borgar för just trelleborgar.

Harald Blåtand
Kung Harald Gormsson Blåtand finns omnämnd i flera gamla texter. Han beskrivs som den kung som enade Danmark och gjorde dem kristna. Det går att läsa om detta på en runsten som han lät resa i Jelling i Danmark. Harald var gift med Tova. Hon kom från slavernas område på andra sidan Östersjön. Hon var dotter till en furste som hette Mistivoj.
Byggandet av trelleborgarna i Skåne och Danmark sätts ofta i samband med att Harald utvidgade sitt rike. De stormän som tidigare styrt över olika områden i Skåne fick istället lyda under en kung, Harald. Skåne var danskt fram till 1658.
Harald skadades allvarligt i samband med ett krig där hans son Sven Tveskägg ville ta över makten. Enligt gamla texter flydde Harald till en plats som kallades Jumne i slavernas land.
Foto: Trelleborgs museer (CC BY)