Lärarhandledning

Äckligt eller lyxigt?Lärarhandledning

1600-tal

Skoklosters slott

En interiör av ett kök med mnniskor, djur, byttor och pannor som står runtom i rummet.
En köksscen. Marten van Cleve, cirka 1565. Skoklosters slott.
I den här lektionen får eleverna lära sig mer om vilken sorts mat som var vanlig på 1600-talet och jämföra med den mat som eleverna äter idag.

Koppling till skolans kursplan, 4-6

Centralt innehåll
Maktförhållanden och levnadsvillkor i Norden, cirka 1500–1800

  • Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel brev, dagböcker och kartor, kan berätta om det förflutna.


Betygskriterier

  • Eleven för också enkla resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Lektionens innehåll

Den här lektionen handlar om hur mathållningen såg ut under 1600-talet, vad som var lyxig mat och vad som ansågs vara mer vardaglig. Genom olika typer av övningar får eleverna:

  • En förståelse för hur rika personer la pengar på vissa typer av mat.
  • En möjlighet att jämföra mathållning idag och under 1600-talet.
  • Kunna koppla till sin egen vardag och jämföra med personer som levde förr.

Övning

Dela in eleverna i smågrupper och låt dem diskutera följande lyxiga matvaror från 1600-talet.

Skulle de vilja äta dem? Har de kanske ätit dem? Eller skulle de inte ens testa?

  • Helstekt svan
  • Kalkonsoppa med vinbär och citron
  • Gryta på domherre och persilja
  • Snäckor och sniglar
  • Stekta ostron
  • Kokt lax
  • Halstrade nejonögon
  • Kokta kräftor med ingefära
  • Ugnsbakad kyckling med apelsin
  • Färska vindruvor
  • Färska persikor
  • Potatissallad
  • Kokt ris
  • Torkade russin
  • Mandlar och valnötter
  • Kandisocker
  • Marmelad
  • Violsaft
  • Spanskt vin blandat med kryddor
  • Helstekt oxe

Maten kommer från familjen Wrangels räkenskaper från 1650- och 60-talen, räkenskaperna från Stockholmsrestaurangen Storkällaren 1676–1681, från ”En liten kokbok”, Sveriges första riktiga kokbok utgiven anonymt 1650 och ”En liten handbok i kokkonsten” skriven av Bengt Höök 1695.

Låt eleverna fortsätta diskutera i sina grupper.

Listan ovanför är som sagt riktigt lyxig mat under 1600-talet. Vad skulle vara lyxig mat idag? Är det något som är samma? Hittar de några olikheter?

Samla upp i helklass och skapa ett venndiagram på tavlan, var har de prickat in maten?

Vill du hellre att de ska fylla i sina venndiagram i grupperna kan du ladda ner den här.

Diskutera

Gillar du att bli överraskad när du ska äta?

Skoklosters slotts logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Skoklosters slott

För elever

Vad var det egentligen folk åt på 1600-talet, och kan man lära känna människor som varit döda i flera hundra år genom att titta i deras tallrikar? I den här lektionen får vi följa med in i köket och se mat som var ovanlig då men är vanlig nu, och tvärtom.