Om Sveriges historia

Sveriges historia är en digital undervisningsresurs för skolan. Här kan du som lärare hitta färdiga lektionsupplägg eller underlag och inspiration till historieundervisningen. Elever i hela Sverige får här tillgång till material som utgår från historiska källor från museer och arkiv i olika delar av landet.

Lektionsmaterialet spänner över mer än tusen år, från vikingatid fram till nutid. Webbplatsen heter Sveriges historia, men vad ordet Sverige betyder förändras beroende på vilket sekel vi berättar om. Under de tidiga århundradena är begreppet flytande och gränserna svåra att definiera. Längre fram blir Sverige en nation med fasta gränser. Gränsernas förändring över tid är viktigt för eleverna att känna till och en grundläggande del av förståelsen av ett lands historia.

Undervisningsresursen riktar sig till mellan- och högstadiet samt gymnasiet. Materialet presenteras som lektioner. Till varje lektion hör en lärarhandledning med förslag till lektionsupplägg. Alla lektioner utgår ifrån kursplanerna i historia. Allt material på sidan är fritt att använda vidare så länge källa anges.

Lektionerna är skapade av museer från hela Sverige och i dialog med skolor runt om i landet. Webbplatsen drivs och förvaltas av Statens historiska museer.

Webbplatsens struktur

Karta och tidslinje

Karta och tidslinje som orienteringsverktyg för översikt och filtrering. Genom att klicka eller dra mellan seklen kan du som användare ta del av fördjupning i de olika seklen – från vikingatid till idag.

Till karta och tidslinje

Lektioner

Lektioner är fördjupningssidor riktade till elever. Varje lektion utgår från ett historiskt källmaterial i form av ett föremål, ett dokument, ett fotografi eller en plats. Fördjupningsmaterialet består av texter, bilder, ljud, kartor, film och 3d-modeller.

Till lektionerna

Lärarhandledningar

Till varje lektion finns en lärarhandledning.  Här finns instruktioner och tips om hur innehållet i lektionen kan användas. På lärarsidan kan du filtrera fram handledningar utifrån olika ämnen ur kursplanernas centrala innehåll.

Till lärarhandledningarna

Teman

Under olika teman hittar du lektioner som samlats under övergripande rubriker som "Livet", "Döden", "Krig och flykt", "Kommunikation" med flera. Temana är bra utgångspunkter för att arbeta med till exempel kontinuitet och förändring över längre tid.

Till alla teman

Föremål

Föremålsbilderna kompletterar och berikar det material som finns i lektionerna. Bilderna är fria att vidareanvända och kan också fungera som en bildbank för att skapa undervisiningsmaterial eller för elevernas eget arbete.

Till föremålen

mq1 (1)

Lektioner för alla

Lektionsmaterialet på Sveriges historia är anpassat efter ålder och kursplan. Målet är att lektionerna ska vara lustfyllda, med material som passar olika lärstilar. Texterna ska vara lättlästa och kompletteras med bilder, 3D-modeller, kartor, tidslinjer, ljud och film. Varje lektion är skapad av ett museum och utgår från ett föremål i det museets samlingar.

Birkakvinna som ligger begravd tillsammans med hennes tillhörigheter

Vad vill du hitta på sverigeshistoria.se?

Hjälp oss att bli bättre!

Sökte du något du inte hittade? Eller är det något du vill ha mer av på sverigeshistoria.se? Vi arbetar hela tiden med att förbättra vårt utbud och göra det ännu mer användbart i klassrummen. Dina synpunkter och förslag hjälper oss att utveckla våra lektioner och övningar.

Jag är lärare
Undervisar i

Stort tack för din hjälp! Får vi kontakta dig för att ställa följdfrågor eller testa innehåll under utveckling?
Lämna din e-postadress!

Vi som gör innehållet till Sveriges historia 

Barn tittar på ett föremål med förstoringsglas

Prenumerera på våra utskick!

Få information om nya lektioner, lärarträffar och mer, direkt i din inkorg.