Om Sveriges historia
Lektionsmaterialet spänner över mer än tusen år, från vikingatid fram till nutid. Webbplatsen heter Sveriges historia, men vad ordet Sverige betyder förändras beroende på vilket sekel vi berättar om. Under de tidiga århundradena är begreppet flytande och gränserna svåra att definiera. Längre fram blir Sverige en nation med fasta gränser. Gränsernas förändring över tid är viktigt för eleverna att känna till och en grundläggande del av förståelsen av ett lands historia.
Undervisningsresursen riktar sig till mellan- och högstadiet samt gymnasiet. Materialet presenteras som lektioner. Till varje lektion hör en lärarhandledning med förslag till lektionsupplägg. Alla lektioner utgår ifrån kursplanerna i historia. Allt material på sidan är fritt att använda vidare så länge källa anges.
Lektionerna är skapade av museer från hela Sverige och i dialog med skolor runt om i landet. Webbplatsen drivs och förvaltas av Statens historiska museer.
Webbplatsens struktur
Karta och tidslinje
Karta och tidslinje som orienteringsverktyg för översikt och filtrering. Genom att klicka eller dra mellan seklen kan du som användare ta del av fördjupning i de olika seklen – från vikingatid till idag.
Lektioner
Lektioner är fördjupningssidor riktade till elever. Varje lektion utgår från ett historiskt källmaterial i form av ett föremål, ett dokument, ett fotografi eller en plats. Fördjupningsmaterialet består av texter, bilder, ljud, kartor, film och 3d-modeller.
Lärarhandledningar
Till varje lektion finns en lärarhandledning. Här finns instruktioner och tips om hur innehållet i lektionen kan användas. På lärarsidan kan du filtrera fram handledningar utifrån olika ämnen ur kursplanernas centrala innehåll.
Teman
Under olika teman hittar du lektioner som samlats under övergripande rubriker som "Livet", "Döden", "Krig och flykt", "Kommunikation" med flera. Temana är bra utgångspunkter för att arbeta med till exempel kontinuitet och förändring över längre tid.
Föremål
Föremålsbilderna kompletterar och berikar det material som finns i lektionerna. Bilderna är fria att vidareanvända och kan också fungera som en bildbank för att skapa undervisiningsmaterial eller för elevernas eget arbete.
Vad vill du hitta på sverigeshistoria.se?
Hjälp oss att bli bättre!