I den här lektionen undersöker du en identitetshandling utfärdad i Berlin 1939 tillsammans med ett par ytterligare handlingar kopplade till Lilli Brünns flykt från Nazityskland våren 1939. Vilka uttryck för den tyska naziregimens förföljelse av de tyska judarna kan vi se i källmaterialet?
Den 13 juni 1952 lyfte ett flygplan av modellen DC-3 från Bromma flygplats för att åka ut över Östersjön och spana in mot Sovjetunionen. Flygplanet kom aldrig tillbaka. Långt senare öppnades de sovjetiska arkiven och vi fick mer information om försvinnandet. Men hur ska vi kunna veta vad som är sant?
Under sent 1800-tal grävde arkeologer ut stora delar av den vikingatida handelsstaden Birka. Där finns ovanligt många gravar och en av dem var en grav fylld av vapen, en krigargrav.
Ogräs, som cikoria och maskros, drygade ut kaffet och nya recept med märkliga ingredienser på ekorre och räv blev populära. Och vem var Fru Hamsterlund som alla var så arga på? I den här lektionen får du fundera över på hur ett krig, bortom Sveriges gränser, påverkade de svenska hushållens ekonomi.
I Sverige har vi levt i fred sedan 1814 - men hösten 1905 var det nära att bli krig mot Norge. I september fanns tusentals svenska soldater vid den norska gränsen och väntade på krig. Vad hade Sverige och Norge egentligen att kriga om och vad hände?
År 2006 hittades ett vrak på elva meters djup i Karlskrona skärgård. Det var resterna av ett flygplan från andra världskriget. Hur kom det dit och vad hade hänt tidigare?
I den här lektionen får ni lära er om 1980-talets ubåtsjakter runt omkring Sveriges kuster och om den sovjetiska ubåten U-137s grundstötning på svenskt vatten hösten 1981. Hur hanterar man en osynlig fiende? Och vad händer när det dolda hotet blir synligt?
I Trelleborg har flera kannor med mynt grävts fram på en och samma tomt. Varför grävdes de ner? Och varför grävdes de inte upp igen?
På Trelleborgs museum finns ett träben från 1:a världskriget. Benet har troligen tillhört en skadad tysk soldat. Men varför blev det kvar i Trelleborg?
Under 1500-talet och 1600-talet var det vanligt att segrare i krig tog med krigsbyten hem. Många av de föremål som svenska kungar och militärer tagit med till Sverige finns idag på museer. Men hör de egentligen hemma i Sverige?