Lektion

Nödmynt – låtsaspengar på riktigtLektion

Hur fick mynten sitt värde?

1700-tal

stockholm

Ett kopparmynt med texten 1 daler s.m.
Nödmynt från 1715. Foto: Helena Bonnevier, Ekonomiska museet/SHM (CC BY).
Under den svenska stormaktstiden krigade Sverige mycket, vilket var dyrt. För att få in pengar så att man kunde kriga bestämde man för att ta fram ett nytt mynt: nödmynt. Men var vad nödmynt? Och varför gick det inte bra?

Vad är mynt?

Ett mynt är en bit metall, ofta rund, med ett präglat motiv. Det är till för att betala med och har ofta getts ut av kungamakten eller staten.

Värdemynt

Förr i tiden var mynten ofta värdemynt. Värdemynt är när metallen har samma värde som står på myntet. Idag har vi inte värdemynt längre.

Fram och baksida av ett silvermynt. På ena sidan syns Karl XII:s namnchiffer, på andra står värdet.
Fram och baksida av ett värdemynt som var värt två daler, från 1718. Foto: Helena Bonnevier, Ekonomiska museet/SHM (CC BY).

Kreditmynt

Kreditmynt är vad vi har idag. Där gäller värdet som står på myntet. Ett 10-kronorsmynt är värt 10 kronor eftersom det är vad som står på myntet. Inte för att metallen i myntet är värt 10 kronor.

1700-talet – en svår tid

Målning som visar ett slagfält fullt av soldater som slåss i en dimma av krutrök.
Oljemålning som visar ett fältslag under Stora nordiska kriget. De svenska soldaterna har blå rockar. Karl XII står längst fram på vänstra sidan och pekar med sitt svärd. Foto: Birgit Brånvall, Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Början av 1700-talet var en svår tid för Sverige. Kungen, Karl XII, drog ut svenskarna i krig hela tiden. Krig är dyrt och landet blev fattigt. Kungen behövde pengar till sin nya armé. Kungens rådgivare, Georg Heinrich von Görtz, fick i uppdrag att ordna upp den svenska ekonomin. Vanligtvis skulle man ha krävt in mer skatt från folket, men nu fanns inte längre några pengar att kräva in. Man fick hitta på en annan lösning. Nödmynt!

Vad var nödmynt?

Klicka på siffrorna på bilden och lär dig mer om nödmynt!

Sex kopparmynt med olika motiv.

Hur gick det med nödmynten?

Att blanda kreditmynt och värdemynt var inte en bra lösning. Bara två år efter att det första nödmyntet kommit ut dog den svenska kungen, Karl XII. Hans död brukar ses som början på slutet av det svenska östersjöväldet, eller stormaktstiden som det också kallas. Missnöjet efter nödmynten var stort och en syndabock behövdes. Georg Heinrich von Görtz som var rådgivare åt kungen blev beskylld för nödmyntens misslyckande. Han arresterades och hängdes på galgbacken i Stockholm. Efter det började man samla tillbaka nödmynten.

Målat porträtt av en man med lång, vit peruk och röd mantel av sammet.
Porträtt av Georg Heinrich von Görtz, målat av Lucas von Breda. Porträttet finns på Konstmuseet Sinebrychoff i Helsingfors (Public Domain).

Fundera

  • Vad är skillnaden mellan kreditmynt och värdemynt?
  • Varför gillade människor inte nödmynten?
  • På vilket sätt var nödmynten olika de vanliga mynten?
  • Vad hade du tyckt om du fick en bit papper där något skrivit 100 kronor? Tror du att du hade kunnat handla med den?
Ekonomiska museets logotyp.

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Ekonomiska museet

För lärare

Under den svenska stormaktstiden krigade Sverige mycket, vilket var dyrt. För att få in pengar så att man kunde kriga bestämde man för att ta fram ett nytt mynt: nödmynt. Men var vad nödmynt? Och varför gick det inte bra?