En ritning av en grav där skelett från människa och djur syns
Teckning av graven när den grävdes ut. Teckning: Edward Hansen (CC BY).

Lektion

KrigarkvinnanLektion

Vem låg i graven?
Under sent 1800-tal grävde arkeologer ut stora delar av den vikingatida handelsstaden Birka. Där finns ovanligt många gravar och en av dem var en grav fylld av vapen, en krigargrav.

Gravar under vikingatiden

Var en person rik under vikingatiden fanns det nog många sätt att visa det på. Ett sätt som vi idag vet ganska mycket om är hur personerna begravdes. Människorna som bodde i Skandinavien under vikingatiden trodde ofta på asagudarna så som Freja, Tor och Oden.


Enligt den nordiska religionen trodde de också att när en person dog kom han eller hon till ett dödsrike, i dödsriket skulle den döda återigen få använda alla de saker som fanns i graven. Därför var det viktigt för släktingarna till den döda att lägga ner allt som kunde tänkas behövas. Var en person rik kunde hen få en grav fylld av föremål.

Kvinnor och män

Några vanliga saker att få med i graven kunde vara mat, kläder, verktyg och vardagsföremål. Vissa saker brukar sägas är speciellt för kvinnor eller män. Forskare tror detta för att exempelvis svärd oftast hittas i gravar där skelettet ser manligt ut medan vissa smycken exempelvis alltid brukar hittas i gravar där skelettet ser kvinnligt ut. Men är det verkligen så enkelt?

Ofta när en grav grävs ut av arkeologer brukar de vilja veta om det är en kvinna eller en man som har legat i graven. Har arkeologerna tur kan de titta på skelettet eller till och med ta prover på skelettet.

Här kan du undersöka några av de föremål som låg i graven.

En ritning av en grav där skelett från människa och djur syns

Varför tror vi som vi gör?

Senare gjordes en osteologisk under sökning av skelettet, en osteolog tittade på benen för att ta reda på saker som ålder, sjukdomar och kön. Undersökning av skelettet visade att det såg kvinnligt ut. Många var osäkra på om det verkligen stämde så därför gjordes en DNA-undersökning. En DNA-undersökning kan visa personens gener till exempel hårfärg, ögonfärg och kön. Undersökningen visade visade på att det var en kvinna som låg i den rika krigargraven, men det var fortfarande många som inte trodde på det.


Vissa menade att skelettet hade blandats ihop med ett annat så att det inte var det skelettet som hade legat i graven. Andra menade att kanske var kvinnan i graven en släkting till en man och vapnen var bara presenter och hon hade egentligen inte använt de alls.


Vi kommer aldrig att få reda på exakt hur det var så är det ofta med arkeologi, var det egentligen kvinnans saker i graven? Men något vi kan fundera över är hur vi själva regerar och funderar över kvinnor och män och vad som egentligen spelar någon roll.

En teckning av en person sittandes i en grav. Två höstar syns vid fotsidan.
En teckning av hur graven kan ha sett ut när krigaren begravdes. Teckning av: Þórhallur Þráinsson (CC BY).
Logotyp Historiska museet

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Historiska museet

För lärare

I den här lektionen får eleverna använda sig av en grav som forskarna har hittat ny information om. En krigargrav som man länge trodde var en man bedömdes istället till kvinna. Hur påverkar det historien och forskarvärlden?