Lärarhandledning
Åk 7-9
Carl von Linnés servisLärarhandledning
Varför pyntades kinesiskt porslin med svenska blommor?
1700-tal
Sverige och Kina
Den här lektionen handlar om om kontakter mellan Sverige och Kina under 1700-talet och hur europeiska preferenser påverkade den kinesiska exportmarknaden.
Koppling till skolans kursplan i historia
Centralt innehåll
Samhällsomvandlingar: framväxten av civilisationer och industrisamhällen
- Europeisk kolonisation och slavhandel. Konsekvenser av detta för människor och kulturer samt för det ökade globala handelsutbytet mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.
Betygskriterier
- Eleven för resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid.ang om kontinuitet och förändring utifrån långa historiska linjer.
Övning - Kinesiskt eller svenskt?
I den här övningen får eleverna träna sig på att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. De får också träna på att kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap.
Övning - "Made in China", nu och då
Syftet med den här övningen är att eleverna ska träna sig på att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. De får också träna på att använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.
Källor
- Linnéservisen i Hallwylska museets samlingar och i Östasisatiska museets samlingar
- Poddavsnitt från Sveriges radio om hur Kina beskriver handelsrelationerna idag med hjälp av historiebruk kring Kanton och kompanihandeln under Qing dynastin.
- Om kinesisk porslinstillverkning Vänersborgs museum
- Film: Hermans historia avsnitt 3 och 4, säsong 6 Hermans historia
- Jansson, Ingalill. Asiatisk keramik. Ur Hallwylska museets samlingar. Hallwylska museet, Stockholm, 2015.