Lärarhandledning
De stora utställningarnas tidLärarhandledning
1897
Stockholm

Kopplingar till kursplanen i historia
Industrialisering, samhällsomvandling och idéströmningar, cirka 1700–1900
- Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen.
- Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.
Hur historia används och historiska begrepp
- Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.
- Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet.
Lektionens syfte
Runt förra sekelskiftet gick industrialiseringen in i sin kanske mest intensiva fas. Under denna tid fanns en stor optimism kring industrins och teknikens framtid. Man hade ännu inte sett vilka enorma miljöproblem som skulle följa i industrialismens spår, på grund av massproduktion och masskonsumtion.
Lektionens syfte är att ge eleverna en inblick i hur industrialismen påverkade samhället från starten och hur vi fortfarande påverkas av den. Vad hände när Sverige gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle?
Övning – Modernt då och modernt nu
Syftet med övningen är att reflektera över hur tekniska uppfinningar påverkade Sveriges utveckling till ett modernt samhälle. Vad upplevde människor som nytt och modernt vid förra sekelskiftet? Vilka uppfinningar är viktiga för samhällets utveckling idag? Eleverna får träna sig på att kritiskt granska, tolka och värdera källor genom diskussion som grund för att skapa historisk kunskap, reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv. Övningen tar cirka 20 minuter att genomföra.
Övning – Mitt besök på Stockholmsutställningen
Syftet med övningen är att eleverna ska sätta sig in i hur de stora tekniska framstegen vid förra sekelskiftet kunde uppfattas av dåtidens människor. Eleverna får träna sig på att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. Övningen tar cirka 30 minuter att genomföra. Eventuellt passar den bra som hemuppgift.
Litteratur och källor
Hallwylska museet. Teknikens palats, Stockholm 2020
Mattsson, Helena, Swedish Modernism, London 2010