Lärarhandledning
Åk 4-6
Heliga Birgitta och pilgrimsmusslanLärarhandledning
1400-tal
Varnhems kloster
Allmänt om lektionen
Pilgrimsresor i historien är intressanta ur kulturmötesperspektiv. Det finns både skriftliga källor och arkeologiska spår som berättar om människors rörlighet. Än idag företar människor från olika kulturer och religioner heliga vandringar som en del av sin trosutövning eller för att uppleva nya platser.
Lektionens syfte är att eleverna ska få insikter om vilken betydelse religion hade för människors livsval och villkor under 1300-talet. Syftet är också att visa att katolska kyrkans framväxt i Sverige var en del av ett globalt nätverk som innebar täta kontakter mellan människor.
Kopplingar till kursplanen i historia
Lektionen svarar mot följande mål i skolans kursplan
Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500
- Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
- Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
Hur historia används och historiska begrepp
- Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
Eleven får utveckla sin förmåga att
- Kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap.
Föremålsbeskrivning, pilgrimsmussla

Beskrivning: Fragment av pilgrimsmussla från Santiago de Compostela. Hittades i Varnhems klosterruin, Västra Götaland, Sverige.
Övning – Heliga Birgitta som pilgrim
I den här övningen får eleverna fundera på varför man ville besöka heliga platser. De får bekanta sig med begreppen helgon, reliker och pilgrimsfärder. Målet med övningen är att sätta sig in i vad som fick människor att vilja göra en pilgrimsresa, trots de faror och besvär som en lång resa förde med sig.
Övning – Pilgrimsmusslan
I den här övningen får eleverna upptäcka några av de mest populära pilgrimsplatserna i Europa, som även heliga Birgitta besökte under sin livstid. Syftet med övningen är att de ska fundera på vad ett arkeologiskt fynd kan berätta om livet i en annan tid.
Övning – Pilgrim i främmande land
Den här övningen går ut på att eleverna ska leva sig in i hur det kunde ha varit att företa sig en pilgrimsfärd under medeltiden, vad man kände, hörde, såg. Syftet är att skapa förståelse för hur det var för en medeltidsmänniska att ge sig ut på en lång resa. Eleverna kan också fundera på hur en modern pilgrimsresa kan se ut.
Källor
Historiska museets webbplats. Artikel om pilgrimsmärke.
Historiska museets webbplats. Artikel om Varnhems kloster.
