
Lektion
Åk 4-6
Bävern är hälften fiskLektion
1500-tal
Europa
En gammal kokbok
Varför hade de inte kokböcker på 1500-talet? Var inte människorna intresserade av matlagning? Visst var människorna på 1500-talet intresserade av mat, precis som vi. Och visst fanns det kokböcker, men de var inte skrivna på svenska. Dessutom var det inte så många som hade råd att välja vilken mat de skulle äta.
Här finns några recept från kokboken "Koch und Kellermeisterey" från 1554 som finns på Skoklosters slott. Klicka på siffrorna i bilden för att ta del av recepten.

Fundera
- Hur kan vi se att kokboken vänder sig till de rika i samhället?
- Det finns inga måttangivelser eller tillagningstider. Ibland finns det inte ens angivet vilken typ av krydda som ska användas. Vad säger det om vem som är tänkt att vara bokens läsare?
- Varför står det att bävern är hälften fisk och hälften kött?
Ordet recept kommer från latinets “recipe” som betyder “tag”. De latinska kokböckerna började ofta varje recept med ordet "tag", precis som idag.
De fyra människotyperna
Vad menar författaren till kokboken med att fisken är kall och slemmig? Det tycker väl de flesta? Jo, men författaren menar att människor som är kalla och slemmiga inte ska äta för mycket fisk.
Kalla och slemmiga människor? Visst, på den här tiden fanns olika människotyper.
Fundera
- Vilken av de fyra människotyperna anser du att du är?
- Vilka är för- och nackdelarna med en indelning av människotyper?
- Stämmer den indelningen, eller är det bara påhitt?
- Finns det något av den indelningen kvar i vårt samhälle idag?


