Lektion

Åk 4-6

Brandskattningen av VisbyLektion

Hur sann är en bild?

1361/1882

Visby/München

Målning av en massa människor på ett torg.
Målningen "Valdemar Atterdag brandskattar Visby" har funnits i många skolböcker genom åren. Generationer av skolelever har sett den här storslagna bilden, där det onda ställs mot det goda. Men såg det egentligen ut så i Visby den där varma sommaren år 1361?

Kung Valdemar Atterdag brandskattar Visby 

Om målningen

I målningen ser vi ett myllrande folkliv. Den skildrar den så kallade Brandskattningen av Visby, som enligt legenden ägde rum år 1361. Enligt sägnen ställde den danske kungen Valdemar Atterdag stadens borgare inför ett hotfullt krav: fyll tre öltunnor med silver och guld eller se er stad brinna!

Utsnitt ur målningen, visande kung Atterdag och en man som titta ilsket på honom.

Längst fram i bilden står en familj. Mannen tittar ilsket mot kung Valdemar Atterdag, som sitter på en tron längre in i bilden. Han övervakar noga att de tre stora tunnorna fylls. Kvinnan, med det lilla barnet i famnen och dottern vid sin sida, blickar sorgset uppåt mot himlen. De har just lämnat ifrån sig allt de äger av värde.

Målningen är i verkligheten 2 m x 3,30 m stor, och liknar en stillbild ur en påkostad kostymfilm. Vi som tittar på bilden får nästan känslan av att stå där på torget i Visby och bevittna den historiska händelsen.

Konstnären Carl-Gustaf Hellqvist har försökt att skapa en historisk ögonblicksbild av brandskattningen av Visby. Han har blandat naturtroget måleri med fantasi. I bilden finns det både historiska byggnader, mängder av gamla saker samt personer som bär dåtida kläder vilket gör att bilden känns som om den är från 1300-talet.

Saga eller sanning - hitta historiska bloopers

Bilden är noga målad och fylld med mängder av detaljer som får oss tänka på gamla tider. Trots det finns det en hel del saker i målningen som inte riktigt stämmer. Klicka på punkterna och hitta anakronismer, det vill säga historiska bloopers, som döljer sig i målningen och avslöjar att den inte är en dokumentärbild från 1300-talet.

Målning som visar massor av människor på ett medeltida torg.

Om konstnären

Carl Gustaf Hellqvist föddes i Kungsör år 1851. Han levde i stor del av sitt liv i München i Tyskland där han arbetade som konstnär. Han var intresserad av historia och stilen han målade med kallas för historiemåleri. Han målade ” Valdemar Atterdag brandskattar Visby 1361” år 1882 när han var 31 år gammal. Målningen gjorde en stor succé när den ställdes ut.

Bild: Fotografiporträtt, beskuret, kring 1880. Nationalmuseum (PDM).

Ett svartvitt foto av en man med bister uppsyn. Han står med höger hand innanför rocken.

I Hellqvists ateljé

I det här gamla fotografiet ser du konstnärens ateljé. Den är fylld av massor av gamla prylar som han använde som modeller och målade av när han ville få till ”den äkta historiska känslan” i målningen.

Leta i fotografiet och se om du kan hitta några av föremålen i målningen!

Ett svartvitt fotografi av ett rum fyllt med föremål.

Vad var det som hände, egentligen?

Nu när du vet hur en konstnär på 1800-talet ville beskriva händelsen är det dags att få veta litet mer om vad som hände på Gotland 1361. På SVT UR finns en dokumentär om händelserna.

Fundera

  • Om målningen var en scen ur en film, vem eller vilka verkar spela huvudrollen?
  • Vilken slags filmmusik eller andra specialeffekter tycker du skulle passa just den här scenen?
  • Om du skulle göra en bild av en historisk händelse idag, vilken händelse skulle du välja? Hur skulle den bilden se ut?

Det finns ytterligare en lektion om händelserna i Visby 1361

Nationalmuseums logotyp.

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Nationalmuseum

För lärare

Den här lektionen handlar om historieskrivning, bildens makt och hur det påverkar vår syn på en historisk händelse. Eleverna får med kritisk blick utforska en historiemålning och undersöka relationen mellan fakta och fiktion.