Lektion
Åk 4-6
Gustav Vasas rustningLektion
1500-tal
stockholm
Gustav Vasa beställer lyxvaror
Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung av Sverige. Även om han kom från en högadlig familj som hörde till de allra förnämsta i riket, var han inte av kunglig släkt. För Gustav gällde det att visa de andra kungarna i Europa att han var en kung att räkna med, även om han bara var den förste kungen i en ny kungaätt.
Gustav Vasas strategi var att göra som de andra kungarna och ett sätt var att köpa lika fina saker som de. Till sin hjälp hade Gustav Vasa en köpman som hette Klaus Heijder. Han kom från södra Tyskland där de allra skickligaste rustningsmakarna (harneskmakarna) fanns.
Varor som de svenska bönderna hade betalat som skatt till kungen (järn, smör, oxhudar, älghudar med mera) fick Klaus i uppdrag att ta med sig till Tyskland. Där skulle han sälja varorna till högstbjudande. För pengarna skulle Klaus köpa lyxvaror till kungen och hans hov. En sådan lyxvara kunde vara en rustning av bästa kvalitet. Vi vet att Klaus gjorde två sådana resor till södra Tyskland mellan 1539 och 1541.
Vem var Gustav Vasa?
Källor
1. Rustningen
Här ser du rustningen. Klicka på siffrorna och lär dig mer om den.
Rustningens delar
Vad är den gjord av?
Materialet är stål. Rustningen är fodrad med lätt stoppning och mjukt tyg. Den väger 20-30 kg.
Olika tjocka delar
Rustningen har tjockare plåt på huvud, hals, lår, axlar, armbågar och bröstkorg. Den har tunnare plåt på fötter, vader, händer och underarmar.
Storleken
Rustningen är måttbeställd till person som är cirka 180 cm lång med midjemått på 90 cm.
Hur var det att ha den på sig?
Det tar ungefär en halvtimme att ta på sig rustningen och man kan inte göra det själv. Det går att göra kullerbytta i den.
Breda fötter
Breda skor av läder, så kallade oxmuleskor, var vanliga under 1500-talet. Rustningens skor härmar dem.
När är den gjord?
Att rustningen tillverkades 1540 kan man faktiskt se på själva rustningen eftersom ”1540” är ingraverat på inte mindre än fyra ställen: höger smalben, höger knä och två gånger på bröstharnesket. Den här bilden visar höger smalben. Hittar du rutan med årtalet?
Vad är det för blommor?
De heter slåtterblommor (Parnassia palustris) och sägs ha en blodstillande effekt. Om man lade slåtterblommor på ett blödande sår skulle de hjälpa till att stoppa blödningen. Bra om man blev skadad i strid.
2. Klädkammarinventariet 1548
Den här texten är ett inventarium, alltså en lista över ägodelar, från 1548. Där står det om en rustning som kungen hade beställt. Kan du läsa texten? Minns du vem Klas Heijder var?
På Gustav Vasas tid förvarades både rustningar och kläder i den kungliga klädkammaren. Den inventerades med jämna mellanrum och noggranna listor på allt som fanns där skrevs. Klädkammarinventariet förvaras i Slottsarkivet på Stockholms slott.
Klicka på siffrorna i bilden, så får du hjälp att läsa de viktigaste bitarna av texten.
Rubriken
Den här delen är kanske inte så svår att förstå. Det står: "Register på harnisk som Klas Heijder haffuer fört i landhät".
En annan rustning
Det första stycket hoppar vi över, för det handlar om en annan rustning.
Rustningen
Här står det: "Item ett blanckt köris mz en gelidher, geäst och förgylt, ett hielmeet och höfft harnisk, Noch ett höfft harnisk , mz en krona, geäst och förgylt, mz 2 par vape handska, Och ett par körise skoo."
Visst var det ganska svårt att läsa? Förstod du något alls? Klicka på "Visa mer" så får du hjälp.
3. Gustav Vasas skelett
Ja, vi kan faktiskt jämföra med kungens eget skelett! Det var nämligen några forskare som öppnade hans grav och tog röntgenbilder av skelettet på 1950-talet. Om man mäter benen kan man komma fram till hur lång han var.
De längsta benen i skelettet är lårbenen. Måtten på dem används när en beräkning av kroppslängden på ett skelett ska göras. Gustav Vasas lårben var 496 respektive 492 mm långa. Enligt de senaste beräkningarna som gjorts ska Gustav Vasa ha varit ca 180 cm lång.
Fundera
- Vad är en källa?
- Vad betyder det att "gå till källorna"?