Lektion

Gustav Vasas rustningLektion

Hur kan vi veta att den verkligen var hans?

1500-tal

stockholm

Tredelad bild med porträtt av Gustav Vasa, hans rustning och en röntgenbild av hans skelett.
Från vänster: Gustav Vasa, målad av okänd konstnär (foto: Erik Cornelius, Nationalmuseum), Gustav Vasas rustning (foto: Jens Mohr, Livrustkammaren, CC BY), röntgenbild på Gustav Vasas skelett från boken Vasagraven av Martin Olsson, 1956.
För Gustav Vasa räckte inte att styra riket med fast hand. Han ville se bra ut medan han gjorde det också. Dyra kläder och rustningar var ett måste i kungens klädkammare. Hur kan vi veta om han beställde just den här rustningen? Kan rustningen ge några ledtrådar? Finns det andra källor?

Gustav Vasa beställer lyxvaror

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung av Sverige. Även om han kom från en högadlig familj som hörde till de allra förnämsta i riket, var han inte av kunglig släkt. För Gustav gällde det att visa de andra kungarna i Europa att han var en kung att räkna med, även om han bara var den förste kungen i en ny kungaätt.

Gustav Vasas strategi var att göra som de andra kungarna och ett sätt var att köpa lika fina saker som de. Till sin hjälp hade Gustav Vasa en köpman som hette Klaus Heijder. Han kom från södra Tyskland där de allra skickligaste rustningsmakarna (harneskmakarna) fanns.

Varor som de svenska bönderna hade betalat som skatt till kungen (järn, smör, oxhudar, älghudar med mera) fick Klaus i uppdrag att ta med sig till Tyskland. Där skulle han sälja varorna till högstbjudande. För pengarna skulle Klaus köpa lyxvaror till kungen och hans hov. En sådan lyxvara kunde vara en rustning av bästa kvalitet. Vi vet att Klaus gjorde två sådana resor till södra Tyskland mellan 1539 och 1541.

Vem var Gustav Vasa?

Fakta

NAMN: Gustav Eriksson

FÖDD: troligen 12 maj 1496

DÖD: 29 september 1560

KÄND FÖR: Enade Sverige

GIFT MED: Katarina av Sachsen Lauenburg 1531-1535, Margareta Leijonhufvud 1536-1551, Katarina Stenbock 1552-1560.

BARN: Erik (född 1533), Johan (född 1537), Katarina (född 1539), Cecilia (född 1540), Magnus (född 1542), Anna (född 1545), Sofia (född 1547), Elisabet (född 1549), Karl (född 1550)

Målat porträtt av Gustav Vasa med långt skägg och guldbroderad dräkt.

Källor

1. Rustningen

Här ser du rustningen. Klicka på siffrorna och lär dig mer om den.

LRK_Gustav Vasas rustning_DIG25347

2. Klädkammarinventariet 1548

Den här texten är ett inventarium, alltså en lista över ägodelar, från 1548. Där står det om en rustning som kungen hade beställt. Kan du läsa texten? Minns du vem Klas Heijder var?

På Gustav Vasas tid förvarades både rustningar och kläder i den kungliga klädkammaren. Den inventerades med jämna mellanrum och noggranna listor på allt som fanns där skrevs. Klädkammarinventariet förvaras i Slottsarkivet på Stockholms slott.

Klicka på siffrorna i bilden, så får du hjälp att läsa de viktigaste bitarna av texten

Handskriven text från 1500-talet, som är svår att läsa.

Visst var det ganska svårt att läsa? Förstod du något alls? Klicka på "Visa mer" så får du hjälp.

Ordlista

  • Item = likaså, även, också
  • Harnisk = rustning
  • Köris = rustning
  • Gelidder = troligen hästrustning
  • Geäst = etsad
  • Höfft = huvud
  • Höfft harnisk = huvudharnesk = hjälm
  • Mz = med

På modern svenska hade vi skrivit så här:
"Register över rustningar som Klas Heijder har fört in i landet."
"Även en blank rustning med en hästrustning, etsade och förgyllda. En hjälm och huvudharnesk. Ett till huvudharnesk med en krona som är etsad och förgylld, med 2 par vapenhandskar, och ett par rustningsskor."

3. Gustav Vasas skelett

Ja, vi kan faktiskt jämföra med kungens eget skelett! Det var nämligen några forskare som öppnade hans grav och tog röntgenbilder av skelettet på 1950-talet. Om man mäter benen kan man komma fram till hur lång han var.

De längsta benen i skelettet är lårbenen. Måtten på dem används när en beräkning av kroppslängden på ett skelett ska göras. Gustav Vasas lårben var 496 respektive 492 mm långa. Enligt de senaste beräkningarna som gjorts ska Gustav Vasa ha varit ca 180 cm lång.

Röntgenbild av människoskelett
Vad gör alla G:n och kungakronor där? De var fastsydda på Gustav Vasas begravningsdräkt och är gjorda av förgyllt silver. Därför har de kommit med på röntgenbilden. Bokstaven G står för ”Gustav” och kungakronorna satt från början ovanpå G:na.

Fundera

  • Vad är en källa?
  • Vad betyder det att "gå till källorna"?
Livrustkammarens logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Livrustkammaren

För lärare

För Gustav Vasa räckte inte att styra riket med fast hand. Han ville se bra ut medan han gjorde det också. Dyra kläder och rustningar var ett måste i kungens klädkammare. Hur kan vi veta om han beställde just den här rustningen? Kan rustningen ge några ledtrådar? Finns det andra källor?