Lektion
Åk 4-6
Hur såg det ut när Gustav Vasa blev kung?Lektion
1500-tal
Strängnäs
Här kan du ta reda på mer om historiska konstverk och vad de kan berätta om historien.
Varför finns det ingen målning av mig?
Måla kungavalet!
Som du fick reda på i filmen så finns det faktiskt ingen målning som beskriver Gustav Vasas kungaval i Strängnäs. Men du har nu fått i uppdrag av den gamle kungen själv att ändra på detta.
Gör en snabb teckning eller målning som beskriver hur du tror det såg ut när Gustav Vasa blev vald till kung. Det behöver inte bli perfekt!
När du är färdig med målningen fortsätter du till nästa steg.
Vad berättar en målning?
Nu lämnar vi Gustav Vasa för en stund och funderar lite mer på vad historiska målningar kan berätta. Börja med att titta på filmen från Sörmlands museums magasin.
Nu ska vi titta lite närmare på tavlan från filmen. Klicka på punkterna och läs mer om vad målningen kan berätta om sin tid.
Kläderna
Många av människorna på tavlan bär folkdräkt. Det vi idag kallar folkdräkt är egentligen olika sätt att klä sig. Bönderna hade förr sin egen klädtradition som bara gällde just i deras område eller bygd. När denna tavla målas hade många bönder i Sverige slutat använda folkdräkt. Men just i Vingåker, den plats som tavlan föreställer, var de lite extra noga med att behålla traditionerna. Vi vet också att konstnären var intresserad av böndernas sätt att klä sig. Det betyder att målningen förmodligen ger en ganska bra bild av hur bönder klädde sig på platsen.
En länsman
Mannen i blå uniform ska föreställa en länsman. Länsmannen var en sorts polischef som fanns på landsbygden förr i tiden. När det var marknad samlades mycket folk från olika platser som inte kände varandra. Det kunde lätt bli bråk och i folkvimlet var stölder var vanliga. Så länsmannen var säkert på plats och hade mycket att göra, precis som tavlan visar.
Kyrkan
Detta är Vingåkers kyrka som står kvar fortfarande idag. Men tornet på kyrkan byggdes om efter att tavlan målades och ser därför lite annorlunda ut idag. Tavlan är en intressant källa då den visar hur kyrkan såg ut före ombyggnaden av tornet. Men kan vi vara helt säkra på att konstnären målade kyrkan som den såg ut i verkligheten?
Vilka är det här?
Längst till höger i bild står en grupp personer som inte riktigt hör till de andra marknadsbesökarna. De har en annan klädstil och verkar inte vara på marknaden för att handla. Om du tittar riktigt noga kan du se huvudet av en man i ljus hatt. Det är faktiskt konstnären Wallander själv. Personerna runtomkring är vänner till konstnären. Att konstnärer målar in sig själva på det här sättet är ganska vanligt genom historien.
Bilder av Gustav Vasa
Nu vet du lite mer om vad man kan lära sig av en tavla och vad du behöver tänka på när du använder den som källa. Det är dags återvända till Gustav Vasa.
Gustav Vasa är en riktig kändis i svensk historia. Längre tillbaka i tiden har han ibland kallats för landsfader, vilket betyder ungefär att han skulle vara pappa till hela landet Sverige. Att Gustav Vasa skulle ha uppfunnit Sverige håller inte alla med om idag. Men han genomförde en hel del som bidrog till att skapa det land som fortfarande finns. Han var nog också en rätt jobbig typ och kunde ofta vara hänsynslös. Trots det har Gustav Vasa varit en populär figur att avbilda genom åren. Det finns massor av målningar av statyer av honom från olika tider.
Men vad berättar egentligen gamla konstverk om den riktige Gustav Vasa? Nästa steg är att titta närmare på två exempel av alla de målningar och porträtt som gjorts av honom. Till varje bild får du lite fakta om konstnären och bakgrunden till bilden.
Fundera
- Vilken av de två målningarna tror du beskriver den riktige Gustav Vasa bäst? Motivera!
- Ta fram målningen eller teckningen som du gjorde i början av lektionen. Nu vet du mer om källor. Kan din målning vara en källa till historien om kungavalet för 500 år sedan? Varför/varför inte?