Lektion

Åk 4-6

Hur såg det ut när Gustav Vasa blev kung?Lektion

Vad kan ett konstverk berätta om historien?

1500-tal

Strängnäs

Bronsskulptur av en man med skägg och hatt på sned.
Gipsbyst av Gustav Vasa tillverkad av Johan Tobias Sergel (1740–1814). Foto: Rikard Valdemar Borg, Sörmlands museum (CC BY).
År 2023 var det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Detta skedde i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen är faktiskt bakgrunden till att vi firar Sveriges nationaldag just den 6 juni. Men om detta nu var så viktigt, varför finns det ingen målning som beskriver kungavalet i Strängnäs?
Här kan du ta reda på mer om historiska konstverk och vad de kan berätta om historien.

Varför finns det ingen målning av mig?

Måla kungavalet!

Som du fick reda på i filmen så finns det faktiskt ingen målning som beskriver Gustav Vasas kungaval i Strängnäs. Men du har nu fått i uppdrag av den gamle kungen själv att ändra på detta.

Gör en snabb teckning eller målning som beskriver hur du tror det såg ut när Gustav Vasa blev vald till kung. Det behöver inte bli perfekt!

När du är färdig med målningen fortsätter du till nästa steg.

Vad berättar en målning?

Nu lämnar vi Gustav Vasa för en stund och funderar lite mer på vad historiska målningar kan berätta. Börja med att titta på filmen från Sörmlands museums magasin.

Nu ska vi titta lite närmare på tavlan från filmen. Klicka på punkterna och läs mer om vad målningen kan berätta om sin tid.

En målning som föreställer en massa människor på en marknad. Det är sommar. I bakgrunden finns en kyrka.

Bilder av Gustav Vasa

Nu vet du lite mer om vad man kan lära sig av en tavla och vad du behöver tänka på när du använder den som källa. Det är dags återvända till Gustav Vasa.

Gustav Vasa är en riktig kändis i svensk historia. Längre tillbaka i tiden har han ibland kallats för landsfader, vilket betyder ungefär att han skulle vara pappa till hela landet Sverige. Att Gustav Vasa skulle ha uppfunnit Sverige håller inte alla med om idag. Men han genomförde en hel del som bidrog till att skapa det land som fortfarande finns. Han var nog också en rätt jobbig typ och kunde ofta vara hänsynslös. Trots det har Gustav Vasa varit en populär figur att avbilda genom åren. Det finns massor av målningar av statyer av honom från olika tider.

Men vad berättar egentligen gamla konstverk om den riktige Gustav Vasa? Nästa steg är att titta närmare på två exempel av alla de målningar och porträtt som gjorts av honom. Till varje bild får du lite fakta om konstnären och bakgrunden till bilden.

Porträtt av Gustav Vasa

Det finns många porträtt av Gustav Vasa från olika tider. Den här målningen är gjord av David Frumerie i slutet av 1600-talet. Den är en kopia av en målning som gjordes mer än hundra år tidigare, år 1542, av målaren Jacob Binck.

En man med skägg. På huvudet har han en hatt med en vit blomma och på överkroppen en stor rock med guldbroderier.
Foto: Nationalmuseum (Public Domain)

Carl Larssons målning

Den här målningen är gjord av konstnären Carl Larsson och blev färdig 1908. Den föreställer det tillfälle då Gustav Vasa rider in i Stockholm efter att han blivit vald till kung. Målningen är enorm, 14 meter bred och 7 meter hög. Det här är bara en del av den. Den finns på Nationalmuseum i Stockholm.

En väggmålning. I mitten en man på en vit häst. Runt honom står åskådare och ovanför hänger blommor och girlander.
Foto: Nationalmuseum (Public Domain)

Fundera

  • Vilken av de två målningarna tror du beskriver den riktige Gustav Vasa bäst? Motivera!
  • Ta fram målningen eller teckningen som du gjorde i början av lektionen. Nu vet du mer om källor. Kan din målning vara en källa till historien om kungavalet för 500 år sedan? Varför/varför inte?
Logotyp för Sörmlands museum

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Sörmlands museum

För lärare

År 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Detta skedde i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen är faktiskt bakgrunden till att vi firar Sveriges nationaldag just den 6 juni. Men om detta nu var så viktigt, varför finns det ingen målning som beskriver kungavalet i Strängnäs?