Lektion

Hur såg det ut när Gustav Vasa blev kung?Lektion

Vad kan ett konstverk berätta om historien?
En väggmålning. I mitten en man på en vit häst. Runt honom står åskådare och ovanför hänger blommor och girlander.
Målningen "Gustav Vasas intåg i Stockholm" finns på Nationalmuseum i Stockholm. Konstnären Carl Larsson målade den 1908.
År 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Detta skedde i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen är faktiskt bakgrunden till att vi firar Sveriges nationaldag just den 6 juni. Men om detta nu var så viktigt, varför finns det ingen målning som beskriver kungavalet i Strängnäs?

Varför finns det ingen målning av mig?

Här lägger vi videon.

Måla kungavalet!

Vi börjar med en övning. Lyssna på berättelsen om kungavalet och gör en snabb teckning eller målning som visar hur du tror det såg ut när Gustav Vasa blev vald till kung i Strängnäs, den 6 juni 1523. Det behöver inte bli perfekt!

Bilder av Gustav Vasa

Gustav Vasa är en riktig kändis i svensk historia och kallas ibland för "landsfader". Som kung genomförde han mycket som bidrog till att skapa det Sverige som finns än idag. Men han var också en rätt jobbigt typ som röjde sina fiender ur vägen på ett ofta hänsynslöst sätt. Trots det har Gustav Vasa varit en populär figur att avbilda genom åren. Det finns massor av målningar av statyer av honom från olika tider. Men vad berättar egentligen gamla konstverk om den riktige Gustav Vasa?

Vad berättar en målning?

Den här målningen föreställer inte Gustav Vasa, utan något helt annat. Den är gjord av konstnären Josef Wilhelm Wallander. Den heter Marknad på Åsen och är målad år 1852. I dag finns målningen på Sörmlands museum. Klicka på punkterna och läs mer om vad en sådan här målning kan säga om sin tid. Går det att använda en målning som källa?

En målning som föreställer en massa människor på en marknad. Det är sommar. I bakgrunden finns en kyrka.

Bilder av Gustav Vasa

Nu vet du lite mer om vad man kan lära sig av en målning. Det är dags att se på målningar av Gustav Vasa.

Porträtt av Gustav Vasa

Den här målningen är gjord av David Frumerie i slutet av 1600-talet. Den är en kopia
av en målning som gjordes mer än hundra år tidigare, år 1542, av målaren Jacob Binck.

Porträttet är alltså gjort mer än hundra år efter att Gustav Vasa levde. Det betyder att konstnären inte hade träffat Gustav Vasa och därför inte visste hur han såg ut eller hur han klädde sig. Allt detta ger porträttet minuspoäng som källa.

Att porträttet är en kopia av en äldre målning är däremot ett plus. Målaren har tittat på en tavla som faktiskt målades under den tid som Gustav Vasa levde. Förmodligen hade han till och med kungen framför sig när han målade porträttet.

Är det här en bra källa?

Foto: Nationalmuseum (Public Domain)

Carl Larssons målning

Eller Sandbergs målning

Gustav Vasa inför Kung Hans

Lite om Jenny Nyströms målning. Hittade ingen rimlig version av den, så tog bara en målning som redan fanns i systemet, som platshållare.

Är din målning en bra källa?

Ta fram målningen eller teckningen som du gjorde i början av lektionen. Nu vet du mer om källor. Kan din målning vara en källa till historien om kungavalet för 500 år sedan? Varför/varför inte?

Diskutera

Publicerad:

Uppdaterad: