Lektion
Åk 4-6
Jätteben och allehanda runstenarLektion
1676
Sverige
Vad säger kungens dokument?
Bilden visar ett dokument från år 1676. Dokumentet är ett respass, alltså ett pass för att få resa. Respasset gav Johan Hadorph tillåtelse att resa i Sverige. I respasset finns också instruktioner från kungen, Karl XI.
Titta närmare på listan över fornminnen som finns längst ner i dokumentet. Klicka på siffrorna på bilden. Du får då först höra texten som den står skriven i listan. Därefter hör du en förklaring till vad det var för fornminne som Johan Hadorph förväntades leta efter.
Bistånd och handräckning
Den handskrivna texten berättar att alla ska hjälpa den som har dokumentet med ”bistånd och handräckande” Texten är undertecknad den 14 juni 1687 av Johan Hadorf.
Fullständig text: Såsom Collegij Antiquitatum Betiente, hwilka uthi Hans Kongl: May:ts nylig uthgifne Pass förmälas, hafwe och fullmackt att på flera Orter besicktiga ock afrijta Monumenter och Antiquiteter; altså recommenderas dhe ock att niuta alt det bijstånd ock handräckiande som uthi detta förriga af H: Kg(?): M:t uthgifne ock tryckta Pass förmäles. Stockholm d 14 Junij 1687 Johan Hadorphius
Visst har jättar funnits?
Den märkligaste punkten för oss idag, är sannolikt den som rör jättar. Vad handlade det om? Se på filmen för att lära dig mer.
Varför var jätteben och runstenar intressanta?
Under 1600-talet hade Sverige vuxit till en stormakt. Landet hade haft framgångar i krig och erövrat landområden runt Östersjön. Sverige var en makt att räkna med.
Men så hade det inte alltid varit. Fram till nyligen hade Sverige varit ett obetydligt litet rike långt uppe i norr som ingen visste något om. Hörde Sverige verkligen hemma bland de mäktigaste? De andra europeiska stormakterna kunde peka på sin långa historia, på litteratur och konst som var hundratals år gammal. Vad hade Sverige att visa upp?
Fundera
- Vad skulle du vilja att människor i framtiden skulle få veta om hur det är att leva i Sverige idag?
- Vem bestämmer vad som ska berättas om det som har hänt förr?