Lektion

Åk 7-9

Titta, en svensk!Lektion

Hur klär man sig svenskt?

1700-tal

Sverige

Två gravyrer som visar en man och en kvinna klädda i den nationella dräkten.
Den svenska nationella dräkten som Jean Erik Rehn ritade den. Foto: Livrustkammaren/SHM (Public domain).
Kung Gustav III ville att alla svenskar skulle klä sig svenskt. Han lyckades nästan med det. Men bara nästan.

En dräkt för folket

Gustav III hade en idé: en nationell dräkt. Det var inte endast för att svenskarna skulle klä sig svenskt, utan också för att markera en ny tid. Gustav III hade nämligen genomfört en statskupp 1772. Han ville visa att det var han som bestämde.

Titta, en...fransman?

Hur klädde sig svenskarna innan den nationella dräkten? För det första hade de flesta inte råd att köpa nya kläder. Större delen av svenskarna gick omkring med begagnade eller hemmasydda kläder.

Dessutom var modet franskt. Modet var franskt i större delen av Europa. De som hade råd att gå till en skräddare ville helst ha franska tyger och franskt snitt.

Bild: Konstnären och hans hustru Marie Suzanne Giroust målande Henrik Wilhelm Peills porträtt. Alexander Roslin, 1767. Beskuren bild. Nationalmuseum (PDM).

En kvinna med pastellkritor arbetar på ett porträtt. Bakom henne står en man i brun sidenrock. Han ler och tittar mot oss.

Om ni alla klär er svenskt kommer ni också bete er svenskt. Till dem som inte vill ha en svensk dräkt säger jag: ni är inte moderna! Ni har gamla fördomar och tankar.

Gustav III

Inte så lätt att klä ett folk

Nu var det så att det inte fanns pengar att skapa en nationell dräkt på början av 1770-talet. Men några år senare gjorde Gustav III slag i saken. År 1778 fick alla som ville klä sig i den nya dräkten som kungen själv hade varit med att formge tillsammans med arkitekten Jean Erik Rehn.

Dräkten blev inte obligatorisk, utan kungen skulle föregå med gott exempel. Men kungen var inte ett jättebra exempel. Den nationella dräkten han bar för första gången var gjord av tyg och paljetter tillverkade i Paris.

Brun dräkt med knäbyxor och cape. Dekorationer i guld och röda blommor.
Gustav III:s första nationella dräkt. Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY).

Hur såg en svensk ut?

Två gravyrer som visar en man och en kvinna klädda i den nationella dräkten.
Den nationella dräkten.

Männen skulle ha en kort jacka som folk hade haft på 1600-talet. Damernas dräkt skulle ha gallerärmar som också hade drag av 1600-tal. Kungen ville att den nya dräkten skulle påminna om Gustav II Adolfs tid.

Gustav III och Jean Erik Rehn hade blivit inspirerade av bönderna på 1600-talet. Och det var en av orsakerna till att dräkten inte var populär hos alla. Vem vill gå runt klädd som en bonde från 1600-talet?

Teckning av tre män och ett barn klädda i jackor, långbyxor, stövlar och hatt.
Bönder i Sverige. Teckning av Lorenzo Magalotti, 1670-tal. (Public domain).

När Gustav III dog 1792 tog det inte lång tid förrän den nationella dräkten blev allt mer sällsynt. Sedan, när hans son Gustav IV Adolf avsattes 1809 försvann den helt från alla sammanhang.

Fundera

  • Hur klär man sig svenskt idag?
  • Går det överhuvudtaget att klä sig svenskt?
  • Hur skulle en gemensam svensk dräkt se ut idag?
Livrustkammarens logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Livrustkammaren

För lärare

I den här lektionen får eleverna bekanta sig med den nationella dräkten. Gustav III ville att alla svenskar skulle ikläda sig en "nationell anda". Varför? Vad innebar svenskhet?