Porträt föreställande kapten John Ross.
Sir John Ross av James Green, 1833. National Portrait Gallery, London (CC BY-ND).

Alla utom tre i Ross expedition hade lyckats överleva fyra år i Arktis. Ingen tidigare expedition hade hållit ut så länge under så svåra förhållanden. Ross insåg att det berodde på tre saker: en bra besättning, vänliga inuiter och många konserver.

Just konserverna skapade stort intresse. Det var något speciellt att de överlevde tack vare konserver som en tidigare expedition hade lämnat efter sig. Eftersom skeppet Fury, som konserverna kom från, hade gått på grund och brutits sönder, kallades det i tidningarna för "dödsskeppet".

I reseberättelsen skriver Ross: Juldagen 1832 var en helgdag i alla bemärkelser. Vid middagen i kajutan förekom den märkliga händelse att det serverades ett stycke oxkött som funnits bland Furys förråd för åtta år sedan och nu, tillika med något kalvkött och grönsaker, var lika gott som den dag det kokades.

Som belöning för att expeditionen lyckades blev John Ross brittisk konsul i Stockholm. Han hade i sin ungdom tjänstgjort i svenska flottan och han kunde både svenska och danska. 

John Ross tog med sig åtminstone en konservburk med oxkött och palsternacka till Sverige som han lät den berömde vetenskapsmannen Jöns Jacob Berzelius (1779–1848) smaka på 1840. Det innehåll som var kvar efter provsmakningen lades i en glasflaska, sannolikt en tom medicinflaska, och försågs med en etikett. 

Glasburk med konservrester.
Föremålsnummer 13674, Skoklosters slott/SHM (CC BY).

Veterinären Sven Adolf Norling (1785–1858) skänkte glasburken med dess innehåll till den dåvarande ägaren av Skoklosters slott, Magnus Brahe, någon gång mellan 1840 och 1844. 

Ja, du kanske undrar: Roald Amundsen hittade Nordvästpassagen 1903. Idag går det till och med turistbåtar till området.

TILLBAKA TILL STARTSIDAN.

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Skoklosters slott