Lektion

Åk 4-6

Bävern är hälften fiskLektion

Vad kan kokböcker säga oss om historien?

1500-tal

Europa

Målning av en köksinteriör från 1500-talet
En köksscen. Marten van Cleve, cirka 1565. Föremålsnummer 3635, Skoklosters slott (CC BY).
Idag publiceras mellan 300 och 400 kokböcker per år i Sverige. Under hela 1800-talet publicerades drygt 100 kokböcker. På 1600-talet kom en handfull kokböcker ut. På 1500-talet fanns inte en enda svensk kokbok.

En gammal kokbok

Varför hade de inte kokböcker på 1500-talet? Var inte människorna intresserade av matlagning? Visst var människorna på 1500-talet intresserade av mat, precis som vi. Och visst fanns det kokböcker, men de var inte skrivna på svenska. Dessutom var det inte så många som hade råd att välja vilken mat de skulle äta.

Här finns några recept från kokboken "Koch und Kellermeisterey" från 1554 som finns på Skoklosters slott. Klicka på siffrorna i bilden för att ta del av recepten.

Försättsblad från en kokbok från 1500-talet
En text om att bävern är till hälften fisk och hälften kött.

Om bävern

Bävern är ett djur som en säl, lång och rund, har mycket långa tår. Han lever inte länge och eftersom han har svansen i vattnet är han halvt kött och den andra delen vid svansen är halvt fisk. Svansen är ungefär en aln lång och är mycket fettrik. Fötterna bak är som en gås, de främre som en hund. Sådan har naturen gjort honom för att han ska simma som en fisk i vattnet och kunna gå som andra djur.

Text ur kokbok från 1500-talet som handlar om fisk.

Om fisk och mat till fastan

Den fisk som vanligen används är av naturen kall och fuktig, havsfisken dock mindre på grund av saltvattnet. Saltad fisk är den mest osunda, eftersom den skapar törst. Ju hårdare, stenigare och friskare vatten, desto bättre är fisken och även sundare än andra. Alla fiskrätter är svårsmälta på grund av deras kyla och slemmighet. De ge kallt, trögt blod varur många sjukdomar uppstår, tynger lemmarna, skapar vattusot och stor törst, fuktig kropp och ofruktsamhet. Akta dig därför för fisk som inte är välkokt.

Text och bild ur en kokbok från 1500-talet om kakor.

Om kakor

En bestruken kaka: Gör en deg av ägg och fint mjöl. Riv ned pepparkakor i smeten, knåda med sjudet honungsvin. Kavla ut degen, skär upp den och baka den sedan. Bruna kakor som verkar förgyllda: Riv bladguld med vatten eller brännvin väl med en sten, riv den sedan ännu en gång till med en rå äggula. Gör av rosensocker, violsocker eller muskot små kulor, små som tumleden, med våta händer. Bestryk kulorna med guldfärgen. Baka dem en och en i smörbad.

Text ur en kokbok från 1500-talet som berättar om människans fyra kroppsvätskor.

Kostråd

En människa av kall natur skadas av allt som är kallt och slemmigt, som fisk, ju fetare, desto skadligare. Äter hon kött och sedan dricker vatten därtill överfalls hon av feber. Ävenså bringar fördärvat, kryddat vin döden. Betänk därför hur din mat och dryck ska beredas och hur den passar din natur. Den som vill leva länge och ha bra förnuft, den måste ta sig själv på allvar, var och en efter sitt stånd, efter de fyra temperamenten som Gud har givit i skapelsen: varm, kall, torr och våt. Man kan dock hjälpa naturen med läkekonst. Och kvinnornas hemlighet förstorar detta oordentliga verk i omåttlighet och därför dör så många.

Text ur kokbok från 1500-talet som beskriver läkemedel

Ett läkemedel

Tag en frisk rävlunga, skär upp ådern och tvätta rent den med vitt vin så länge det är blod däri. Lägg den sedan i en gryta i bakugnen. Lägg därpå i malört, för att säkra den från mask. När du vill använda den, måste du stöta den i en osaltad ärtbuljong på morgonen, inta den på tom mage och sedan fasta en till tre timmar samt inta ett halvt lod av medikamentet varje kväll på detta sätt: tag en del rävlunga och en del lakritsrotssaft och lika mycket fänkålssaft. Många tar även pulveriserat kandisocker därtill. Värm honung, skumma den väl, lägg i ett stycke och sjud det till en pasta.

Ett trätryck föreställande en vintunna och några vindruvor.

Om vin

Vin, måttligt njutet, är livgörande och vederkvickande, har en naturlig värme, smälter maten, driver ut allt överflödigt med stolgången, renar kroppen från alla dåliga dunster, orenligheter och kolera, förädlar blodet, stärker hjärnan, klarnar ögonen, skärper sinnet och förnuftet hos människan, gör huden vacker. Denna kraft har vinet, om man brukar det måttligt. Brukar man det däremot omåttligt, gör det lika mycket skada som det är sunt.

Fundera

  • Hur kan vi se att kokboken vänder sig till de rika i samhället?
  • Det finns inga måttangivelser eller tillagningstider. Ibland finns det inte ens angivet vilken typ av krydda som ska användas. Vad säger det om vem som är tänkt att vara bokens läsare?
  • Varför står det att bävern är hälften fisk och hälften kött?

Ordet recept kommer från latinets “recipe” som betyder “tag”. De latinska kokböckerna började ofta varje recept med ordet "tag", precis som idag.

De fyra människotyperna

Vad menar författaren till kokboken med att fisken är kall och slemmig? Det tycker väl de flesta? Jo, men författaren menar att människor som är kalla och slemmiga inte ska äta för mycket fisk.

Kalla och slemmiga människor? Visst, på den här tiden fanns olika människotyper.

För ett par tusen år sedan uppstod tanken att människokroppen innehåller fyra vätskor: blod, gul galla, svart galla och slem. Läkarna ansåg att alla sjukdomar berodde på obalans i kroppsvätskorna.

Överskott av blod gjorde en person glad, optimistisk och lättsam (sangvinisk). Den gula gallan gjorde en person uppbrusande och häftig (kolerisk). Den svarta gallan gjorde en person dyster och sorgmodig (melankolisk). Slemmet gjorde personen trög och sävlig (flegmatisk).

Ett sätt att undvika obalans i kroppsvätskorna var att äta rätt. Ett annat sätt var att bli av med en del av vätskan. Därför var det vanligt att åderlåta patienter. Det innebar oftast att patienten tappades på blod genom att skära ett snitt i armen eller genom att sätta blodiglar på kroppen.

Det var inte förrän på 1800-talet som läkarna övergav teorin om de fyra kroppsvätskorna.

Fundera

  • Vilken av de fyra människotyperna anser du att du är?
  • Vilka är för- och nackdelarna med en indelning av människotyper?
  • Stämmer den indelningen, eller är det bara påhitt?
  • Finns det något av den indelningen kvar i vårt samhälle idag?
Logotyp Skoklosters slott

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Skoklosters slott

För lärare

Syftet med lektionen är att visa eleverna hur en kokbok kan säga oss något om samhället då den skrevs.