Lärarhandledning

Flykten från BaltikumLärarhandledning

En övergiven båt i en skog
En övergiven båt i Järflotta, söder om Stockholm. Anneli Karlsson, SMTM (CC-BY 4.0)
I den här lektionen får eleverna lära sig mer om de tusentals personer som flydde den röda armén över Östersjön. Använd personliga berättelser, tidningsartiklar och fakta för att ta reda på mer.

Koppling till kursplanen

Centralt innehåll

Imperialism och världskrig, cirka 1850–1950

  • De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folk­för­driv­ningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck.

Betygskriterier

Eleven för resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid.

Övning

Låt eleverna fundera över varför många svenskar inte ville att de skulle stanna i Sverige. Är det några argument som de känner igen från dagens samhälle? Diskutera först i smågrupper och ta sedan upp ämnet i storklass.

Alternativt, dela upp klassen i smågrupper där de blir tilldelade en roll:

  1. En arbetare som har blivit avskedad nyligen, han är mycket upprörd över att ny arbetskraft kommer in i Sverige.
  2. En familj som flytt över Östersjön, de hade knappt något med sig från sitt hem och letar efter något sätt att försörja sin familj.
  3. En sovjetisk överste som är mycket mån om att de baltiska flyktingarna kommer hem igen. De måste uppfylla sin plikt och får inte fly!
  4. Borgmästare som

Svenskarna som var negativa till invandringens argument var:

  • Det kan väl inte vara så farligt att åka tillbaka
  • Alla som flydde var nazister och borde skickas tillbaka (de flesta flydde från den sovjetiska armén och många balter blev först glada över Tysklands intåg, det kom senare att ändras)
  • De tar våra jobb.

Diskutera

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Sjöhistoriska museet

För elever

Hösten 1944 flydde över 40 000 personer från Estland, Lettland och Litauen på grund av skräcken över Sovjetunionens frammarsch. Många av flyktingarna kom till Sverige och bosatte sig här. Följ Mare och Tiiu som överlevde den farliga resan över Östersjön.