Lärarhandledning

Åk 4-6

Hur såg det ut när Gustav Vasa blev kung?Lärarhandledning

Vad kan ett konstverk berätta om historien?

1500-tal

Strängnäs

Bronsskulptur av en man med skägg och hatt på sned.
 Gipsbyst av Gustav Vasa tillverkad av Johan Tobias Sergel (1740–1814).
År 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Detta skedde i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen är faktiskt bakgrunden till att vi firar Sveriges nationaldag just den 6 juni. Men om detta nu var så viktigt, varför finns det ingen målning som beskriver kungavalet i Strängnäs?

Koppling till skolans kursplan

Lgr22 Centralt innehåll

Maktförhållanden och levnadsvillkor i Norden, cirka 1500–1800

  • Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel brev, dagböcker och kartor, kan berätta om det förflutna.

Lgr22 betygskriterier

  • Eleven ställer frågor till historiska källor, beskriver vad som kan vara en historisk källa och ger exempel på vad källorna kan berätta om det förflutna.

Lektionen

I denna lektion får eleverna arbeta med historiska målningar. De får fundera på värdet av historiska målningar och vilka för- och nackdelar de har som källmaterial. Fokus ligger på bildframställningar av Gustav Vasa och hur pålitliga de är som beskrivningar av den verkliga personen. De får även titta in i Sörmlands museums magasin och bekanta sig med tavlan Marknad på Åsen från 1852.

Lektionen består utöver text och bildmaterial även av två kortare filmer. Den kan genomföras i helklass, mindre grupper eller enskilt. Vid enskilt arbete är det bra om eleverna har tillgång till hörlurar. De behöver även tillgång till ritpapper, färgpennor och/eller vattenfärger eller motsvarande.

Övning - Bilder av Gustav Vasa (svar)

Porträttet (Bild 1) är gjort hundra år efter att Gustav Vasa levde. Det betyder att konstnären inte hade träffat Gustav Vasa och därför inte visste hur han såg ut eller hur han klädde sig. Allt detta minskar porträttets trovärdighet som källa. Men att porträttet är en kopia av en äldre målning är ett plus. Målaren har tittat på en tavla som faktiskt målades under den tid som Gustav Vasa levde. Det är till och med möjligt att konstnären till detta äldre porträtt kungen framför sig när han målade.

Den stora målningen på Gustav Vasas intåg i Stockholm (Bild 2) gjordes nästan 400 år efter att Gustav Vasa levde vilket förstås är ett stort minus. Carl Larssons konst var en del av nationalromantiken en strömning med särskilda idéer om Sveriges historia och vad som ansågs vara svenskt. Det är också under den här tiden som Gustav Vasa blir riktigt populär och börjar kallas för landsfader. Då blev det förstås viktigt att han skulle se ut på ett sätt som passade in med dessa tankar. Gustav är till exempel blond på tavlan trots att han troligtvis inte var blond i verkligheten. Konstnären tyckte helt enkelt att blont hår passade bäst till en svensk landsfader.

Källor

Logotyp för Sörmlands museum

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Sörmlands museum

För elever

År 2023 var det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Detta skedde i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen är faktiskt bakgrunden till att vi firar Sveriges nationaldag just den 6 juni. Men om detta nu var så viktigt, varför finns det ingen målning som beskriver kungavalet i Strängnäs?Här kan du ta reda på mer om historiska konstverk och vad de kan berätta om historien.