Lärarhandledning
Konungen av SiamLärarhandledning

Koppling till läroplanen i gymnasiet
Historia 1a2
Centralt innehåll
- Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel [...] teknisk utveckling [och] internationellt samarbete.
Bild 1a2
Centralt innehåll
- Betraktande, analys, tolkning av och samtal om egna och andras visuella framställningar i anslutning till bildarbetet. Sammanhangets betydelse för tolkningen.
Lektionen handlar om
Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan (1897), upptagen av fotograf Ernest Florman räknas som den första svenska filmen. Filmen är mindre än en minut och skildrar hur Kung Oscar II välkomnar kung Chulalongkorn av Siam, nuvarande Thailand, vid Logårdstrappan i Gamla stan i Stockholm. Kung Chulalonkorn besökte Sverige i samband med Stockholmsutställningen 1897.
Den här lektionen handlar om historieskrivning, bilders makt och hur det påverkar vår syn på en historisk händelse. Eleverna får med kritisk blick utforska en historisk film och undersöka relationen mellan fakta och fiktion. Om hur nya uppfinningar kan öppna upp och förändra vår syn på omvärlden samt förändra vårt sätt att umgås med varandra.
Övning
Låt eleverna se de två filmerna och läsa texten. Därefter får eleverna jämföra de två olika filmerna och räkna upp likheter och skillnader. De kan exempelvis diskutera:
- Vem tror du är avsändare av de två filmerna?
- Varför spelades filmen in?
- Hur presenteras de olika kungligheterna i filmerna?
- Vad har förändrats mellan de olika filmerna?
- Hur påverkar dessa förändringar det vi ser?
- Vilken av skildringarna känns mest ”sann”?
- Är den ena mer objektiv än den andra i sin framställning av ett statsöverhuvud?
Fördjupning
Vill du att eleverna ska lära sig mer om Stockholmsutställningen? Kika på en av Filmarkivets filmer Stockholmsutställningen 1897.
Publicerad:
Uppdaterad:
Innehållet är producerat av: Filmarkivet