Lektion

Konungen av SiamLektion

Sveriges första film

I filmen ser vi hur Kung Oscar II välkomnar kung Chulalongkorn av Siam, nuvarande Thailand, vid Logårdstrappan. Kung Chulalonkorn besökte Sverige i samband med Stockholmsutställningen 1897. Filmens fotograf heter Ernest Florman, men han gjorde inte fler filmer. Han och hans far var porträttfotografer med en ateljé i Stockholm som ofta tog emot medlemmar av den kungliga familjen.

Stockholmsutställningen

Stockholmsutställningen, eller som den egentligen hette, Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897, var förlagd till Lejonslätten på Djurgården i Stockholm. På utställningen presenterades tidens nya tekniska landvinningar, främst svenska industriella framsteg. Men utställare kom även från Norge, Danmark, Finland och Ryssland. En internationell konstutställning ingick dessutom i arrangemangen. D.

Stockholmsutställningen 1897 kan även ses som ett slags medium för tidens förhoppningar och föreställningar. Därtill presenterades en rad nya medieteknologier, framför allt filmen. Publiken förundrades och förfasade sig. Det rörde sig om vyer av Stockholm med omnejd och upptagningar från utställningsområdet. Filmerna spelades ofta in från transportfordon för att framhäva mediets förmåga att fånga rörelse. Filmens tidiga attraktion var inte så mycket vad som visades, utan att de som förevisades rörde på sig. Det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet var en tid då många tekniska nyheter slog igenom. Filmen var en av de mest banbrytande som fortfarande präglar vår uppfattning av vår omvärld och oss själva.

Två män som hälsar på varandra. i bakgrunden uniformerade män på en båt.

Vad hade folket sett innan?

Projicerade rörliga bilder förevisades för första gången för betalande publik i Paris i december 1895. Parisare vallfärdade för att ta bröderna Lumières uppfinning i betraktande och förundrades över vad de såg.

I den svenska Fotografisk tidskrift rapporterades att de rörliga bilderna ”visas på en liten teater och föreställningen räcker endast tjugu minuter. Men inom denna trånga ram och denna korta tidsrymd ser man en hel värld draga förbi sig. Icke döda bilder, utan lif och rörelse, en värld, som lefver och rör sig alldeles som i verkligheten. [Det] kommer ett järnvägståg, lokomotivet röker, lokomotivföraren stiger af, [och] de ankommande strömma in på bangården.”

Filmen 59 år senare

Konungen av Siam var den första filmen på kungligheter som har spelats in i Sverige, men inte den sista. Här nedanför kan du se en film om när drottning Elisabeth II besökte Sverige 1956.

Diskutera

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Filmarkivet