Lektion

Gymnasiet

Konungen av SiamLektion

Vad kan Sveriges äldsta film berätta för historier?
Detalj av en filmremsa, där en filmkamera är avbildad.
Filmkameran från tidigt 1930-tal och är en modell av märket Debrie Parvo (Model T). Foto: Svenska Filminstitutet PD
När filmen kom var det många som blev förundrade, att rörelser kunde dokumenteras. Men vad skulle filmen betyda och vad kan vi lära oss av den första filmen inspelad i Sverige?

Sveriges första film

I filmen ser vi hur Kung Oscar II välkomnar kung Chulalongkorn av Siam, nuvarande Thailand, vid Logårdstrappan utanför kungliga slottet i Stockholm. Kung Chulalognkorn besökte Sverige i samband med Stockholmsutställningen 1897. Filmens fotograf heter Ernest Florman, men han gjorde inte fler filmer. Han och hans far var porträttfotografer med en ateljé i Stockholm som ofta tog emot medlemmar av den kungliga familjen.

Stockholmsutställningen

Stockholmsutställningen år 1897, var förlagd till Lejonslätten på Djurgården i Stockholm. På utställningen presenterades tidens nya tekniska framsteg. Men utställare kom även från Norge, Danmark, Finland och Ryssland. En internationell konstutställning ingick dessutom i arrangemangen.

Därtill presenterades en rad nya medieteknologier, till exempel filmen. Publiken förundrades och förfasade sig. Det rörde sig om vyer av Stockholm med omnejd och upptagningar från utställningsområdet. Filmerna spelades ofta in från transportfordon för att framhäva mediets förmåga att fånga rörelse. Filmens tidiga attraktion var inte så mycket vad som visades, utan att det som förevisades rörde på sig. Det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet var en tid då många tekniska nyheter slog igenom, varav filmen var en av de mest banbrytande. Än idag präglar den vår uppfattning av vår omvärld och oss själva.

Filmarkivet_Konungen av Siam_Skärmbild 2023-08-28 141824

Vad hade folket sett innan?

Projicerade rörliga bilder förevisades för första gången för betalande publik i Paris i december 1895. Parisare vallfärdade för att ta bröderna Lumières uppfinning i betraktande och förundrades över vad de såg.

I den svenska Fotografisk tidskrift rapporterades att de rörliga bilderna ”visas på en liten teater och föreställningen räcker endast tjugu minuter. Men inom denna trånga ram och denna korta tidsrymd ser man en hel värld draga förbi sig. Icke döda bilder, utan lif och rörelse, en värld, som lefver och rör sig alldeles som i verkligheten. Det kommer ett järnvägståg, lokomotivet röker, lokomotivföraren stiger af, och de ankommande strömma in på bangården.”

Filmen 59 år senare

Konungen av Siam var den första filmen på kungligheter som har spelats in i Sverige, men inte den sista. Här nedanför kan du se en film om när drottning Elisabeth II besökte Sverige 1956. Filmen är svartvit. Det var först på 1960-talet som färgfilmen kom att ta över. Experiment med färgfilm har gjorts ända sedan filmens barndom. I Sverige kom den första långfilmen i färg Klockorna i Gamla stan 1946. Då var det fortfarande mycket kostsamt och svårt att framställa färgfilm. Idag är förhållandet det motsatta, svartvit film är svårare att producera.

Om demokrati och rörlig bild

Filmen var en av de uppfinningar under 1800-talet och början av 1900-talet som möjliggjorde att kungligheter och makthavare kunde skildras på ett realistiskt sätt. På så sätt förflyttades de närmare vanliga människor. Plötsligt kunde vi se hur de såg ut, höra hur de lät och uppfatta hur de rörde sig.

Idag filmas makthavare ständigt och genom internet tillgängliggörs dessutom dessa rörliga bild och ljud-upptagningar för allmänheten under lång tid. I båda de filmer vi har sett klipp ur är monarkin representerade.

Diskutera

  • Varför tror ni att man kallar Konungen af Siam för en film, men en Youtube-video idag inte räknas som en film?
  • Kommer filmen finnas kvar och i vilken form? 
  • Vem kommer att se/göra film? 
  • Kommer filmen behövas? 
Logotyp för Svenska filminstitutet

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Svenska Filminstitutet

För lärare

I den här lektionen får eleverna lära sig mer om den första filmen i Sverige och vad vi kan tolka ut av den.