Lärarhandledning
Åk 4-6
Madonnans hemlighetLärarhandledning
1100-tal
Viklau, Gotland
Kopplingar till kursplanen i historia
Lgr22, centralt innehåll
Kulturmöten och statsbildning i Norden, cirka 800–1500
- Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under tidsperioden.
Lgr22, betygskriterier
- Eleven för resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.
Övning - den färgstarka madonnan
I den här övningen få eleverna undersöka bilden av madonnan från Viklau. Genom övningen tränar eleverna sin förmåga att kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap.
Madonnan från Viklau är tillverkad på 1170-talet. Det är den äldsta och bäst bevarade målade skulpturen i Sverige. Alla skulpturer var målade på medeltiden. Klara starka färger var modernt och populärt. Vissa färger var mycket dyra.Tidsåtgång cirka 15 minuter.
Övning - de tre madonnorna
I den här övningen får eleverna jämföra tre madonnaskulpturer. Syftet med övningen är att eleverna träna förmågan att kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap.
Dela in klassen i mindre grupper och låt eleverna undersöka bilden med de tre medeltida madonnaskulpturerna. Jämför madonnorna med varandra genom att diskutera en eller flera av frågorna nedan i små grupper. Ta hjälp av ledtrådarna genom att klicka på bilderna.Tidsåtgång cirka 15 minuter.
Övning - Hur påverkas vi av bilder av människor?
I den här övningen får eleverna reflektera kring hur vi i vår tid påverkas av bilder genom att göra en analys av bilder av människor vi ser omkring oss – på tavlor, Youtube, webbar, i filmer, reklam, böcker och så vidare.
Dela in klassen i mindre grupper och låt eleverna fundera och diskutera utifrån sin egen vardag.Tidsåtgång cirka 15 minuter.
Källor
- Andersson, A. 1957. Mariabilden i skulptur 1150-1450. Ur statens Historiska museums samlingar. 6.
- Andersson, A och Jansson, I. 1984. Klenoder ur äldre svensk historia. Statens historiska museum.
- Hedman, L (red) En sak till bara. Statens historiska museer.
- Harrison, D. 2009. Sveriges Historia 600-1350. Norstedts.