Vad har koppling till kristendomen och vad hör till äldre traditioner? Varför tror ni att man började använda föremålen och symbolerna i Gamla Uppsala?
Korset
Nordborna har i slutet av 1000-talet redan i generationer rest långväga och fått med sig föremål och idéer hem. Det finns inga tecken på att den ortodoxa kyrkan ska ha försökt missionera i Norden, ändå förekommer det exempel på religiösa föremål från ortodoxa områden, som relikkorset i silverskatten. Detta är spår av influenser som nordborna tagit hem själva. Man kan ha burit korset för att visa att man följde den kristna läran eller att man såg det som ett vackert och dyrbart föremål.
Redskapspännet
Att bära redskapsspännen på klädnaden hade en lång tradition som kan härledas tillbaka till Mesopotamien. Seden kom till Skandinavien via Österrike. Under vikingatiden var redskapshänget troligen fäst vid spännbucklan, som var en vanlig del av kvinnornas smyckesuppsättning. Då kristendomen etablerade sig kom även kläderna att utvecklas och redskapshängena som var fästa vid spännbucklan kom till slut att ses som omoderna.
Kedjorna
De djurformade ändarna på kedjorna kan ha haft en religiös eller symbolisk mening. De kan ha burits för att för att visa upp en grupptillhörighet eller för att man såg det som ett vackert och dyrbart föremål.
Skålarna
Innan man började använda dryckesskålar använde man dryckeshorn. Man kan se en övergångsperiod då man använde både skålar och horn vilket kan betyda att man till en början använde dem för olika drycker. Det man kan se är att dryckesskålarna kom samtidigt som kristendomen och att det verkar som att de bara plockades fram vid speciella tillfällen. Kanske har man börjat använda dryckesskålar för att visa upp att man följde den kristna tron eller för att bara visa upp att man anammat en elegantare sed och att man hade dyrbara föremål.
Lejonet
Lejonet har många olika betydelser på olika platser, på vissa platser en symbol för kungamakten, andra platser en symbol för det gudomliga. Vilken betydelse lejonet hade för människor i Gamla Uppsala under 1050-1150 vet vi inte. Det kan vara en kristen symbol då lejonet inom kristendomen bland annat är en symbol för evangelisten Markus. Det kan vara en symbol för makt på ett eller annat sätt. Inspiration till lejonet tror vi kommer från det Sasaniderriket där lejonet var en symbol för kungamakt. Lejonet kom också att användas som heraldisk symbol av den Erikska ätten. Kung Erik Jedvardsson, sedermera Erik den helige, levde i slutet av den tid då silverskattens skålar kan ha varit i användning.
Runristningen
Runskriften kom till dagens Sverige under 200-talet då Norden stod i tät kontakt med romarriket. Runorna fanns då i hela det germanska språkområdet, men de tros härstamma ifrån det latinska alfabetet, romarnas skrift. Under 500-700-talen kom språket i Norden att förändras och därmed även runskriften. Man gick nu ifrån 24 till 16 runor i runalfabetet, som kallades futhark(en) utifrån de första bokstäverna i alfabetet. Enligt vikingarnas egen sed kom runorna ifrån Oden, som ska ha offrat sig själv hängande i asken Yggdrasil för att få kunskap om dessa speciella tecken.
Måste man vara kristen för att använda kristna symboler?
Vid den här tiden visste nordborna med stor sannolikhet på ett ungefär vad ett kors symboliserade, men vi kan inte säga med säkerhet att en person var kristen för att han eller hon bar ett kors. Korset kan ha varit en gåva och det är möjligt att det burits i dekorativt snarare än religiöst syfte. Kristendomen i Norden var under denna tid inte heller som dagens organiserade religion, utan en blandning av de gamla sederna och kristna inslag.
Här kan man gärna även jämföra med olika symboler som vi har på t.ex. kläder idag. Det är vanligt att vi bär symboler som kan symbolisera t.ex. ett lag i USA. För många är i Norden är det bara ett snyggt märke medan det i USA kan vara så mycket mer, en sport, en gemenskap och en levnadsstil.