Lärarhandledning
Åk 4-6
PilgrimLärarhandledning
1200-tal
Dalarna
Kopplingar till kursplanen i historia
Lgr22, centralt innehåll
Kulturmöten och statsbildning i Norden, cirka 800–1500
- Vad historiska källor är, till exempel arkeologiska fynd, och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna.
Lgr22, betygskriterier
- Eleven ställer frågor till historiska källor, beskriver vad som kan vara en historisk källa och ger exempel på vad källorna kan berätta om det förflutna.
Innehåll
I lektionen får eleverna lära sig mer om pilgrimsresor under medeltiden och litet om hur deras kunskaper om världen såg ut. Lektionen innehåller några texter och två kartor, en nutida och en historisk. Eleverna kan gå igenom materialet på egen hand eller i grupp.
Vill du kontrollera att eleverna har förstått innehållet kan du använda dig av följande frågor:
- Varför genomförs pilgrimsresor?
- Vem genomför pilgrimsresor?
- Vart gick många pilgrimsresor?
Övning - Samtal utifrån Globala målen
Du kan kombinera lektionsmaterialet med en diskussion kring det globala målet nr 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
Övning - Rita ett pilgrimsmärke
Eleverna kan färglägga ett pilgrimsmärke om de vill. Du kan ladda ner bilden genom att högerklicka och välja "spara bild som".
Slutdiskussion
Som en avslutning på lektionen kan du och eleverna diskutera vad människorna på 1200-talet visste om världen. Huvudfrågorna är vad 1200-talets människa visste om världen samt hur vår syn på världen färgas av vår kultur.
Mer läsning
De nedanstående fördjupningstexterna är ett komplement till elevernas texter för dig som vill veta mer.
Om kyrkan och påven
Under medeltiden hade påven och kyrkan en mycket stark ställning i Europa. Människorna var nästan uteslutande kristna och hade därmed vanligtvis en gemensam syn på hur man skulle leva och vad som var viktigt i livet.
Botgöring och pilgrimsresor
Utöver att skänka pengar till kyrkan, var pilgrimsresor ett annat sätt till botgöring. Pilgrim kallas en person som gör en pilgrimsresa, det vill säga en vallfärd till en helig plats.
Limoges och emaljeringen
Limoges är en ort i centrala Frankrike. Från 1200-talet fram till 1700-talet var orten känd för sina vackra emaljarbeten på koppar, kända under namnen limosiner eller émaux de Limoges (Limogesemaljer). Många av dessa emaljarbeten användes som färgstarka detaljer på t.ex. processionskrucifix under medeltiden. Emaljeringskonsten väcktes på nytt till liv i Limoges i slutet av 1800-talet.
Källor
Ljung, Tomas. 2001. Sankt Olof i Dalarna: kult och vallfart. Sahlander: Falun.