Lärarhandledning
Åk 4-6
SilverkragenLärarhandledning
1400-tal
Arjeplog
Kopplingar till skolans kursplan i historia
Lgr22, centralt innehåll
Kulturmöten och statsbildning i Norden, cirka 800–1500
- Nordens kulturmöten med andra delar av världen genom vikingars resor och medeltidens handelssystem.
Lgr22, betygskriterier
Eleven visar kunskaper om händelser och aktörer under olika tidsperioder samt om historiska begrepp.
Silverkragen
Silverkragen i det här lektionsmaterialet är en av sex kragar som finns att se på Silvermuseet i Arjeplog. Silverkragar av denna typ bars av kvinnor och smyckena gick i arv från mödrar till döttrar.
Kragen har donerats till Silvermuseet under 1900-talet, men silverföremålen på den är äldre än så – de äldsta kan vara från medeltiden. Troligen är de gjorda runt 1400-talet. Det kan man se på den gammaldags stilen och på att just de smyckena är ostämplade – i senare tid var smederna tvungna att sätta stämpel på allt silver.
Övning - Vem där?
I den här övningen tränar eleverna sina förmågor att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. Syftet med övningen är att väcka intresse och att eleverna ska orientera sig i tiden.
Förslagsvis ges inte eleverna så mycket mer bakgrundsinformation än bilden och ljudberättelsen och får därefter besvara frågorna. Tidsåtgång att genomföra övningen ca 15 min
Övning - Silverkragen och Sápmi
Syftet med övningen är att synliggöra färdvägar och handelsförbindelser i norr, samt att eleverna ska bekanta sig med området Sápmi.
I övningen används fördjupningstexten om silverkragen och kartan.Tidsåtgång att genomföra övningen cirka 25 min
Källor
- Aira, Elsa, Tuolja, Karin och Anna-Lisa Pirtsi Sandberg. 1995. Lulesamiska dräkter i Jokkmokks socken. Ájtte förlag, Jokkmokk.
- Bergman, Ingela. 1999. Om silvret i Arjeplog. Dräkt. Rapport från seminarium vid Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum 15-17 oktober 1996. Duoddaris 15: 97-100. Ajtte förlag, Jokmokk.
- Fjellström, Phebe. 1962. Lapskt silver. Studier över en föremålsgrupp och dess ställning inom lapskt kulturliv. Almqvist & Wiksell.
- Fjellström, Phebe. 1986. Samernas samhälle i tradition och nutid. Norstedts. Stockholm.