Lektion
Åk 4-6
Barnen in, helgon och Maria åt sidanLektion
1500-tal
Sverige
Reformationen
Den kristna kyrkan har genomgått många reformationer och två stora splittringar. Ordet reformation betyder förändring. Förändringarna i kyrkan har skett genom samtal och olika möten. Kyrkans första splittring skedde år 1054. Då uppstod två delar: ortodoxa och katolska kyrkan.
Men begreppet "reformationen" brukar hos oss endast vara en beskrivning på det som hände på 1500-talet då flera länder och stater i norra Europa bröt sig loss från katolska kyrkans ledare, påven. "Reformationen" är alltså egentligen kyrkans andra splittring.
Reformationen i Sverige
Reformationen skedde över en lång period. I Sverige påbörjades den på 1530-talet och var genomförd på 1590-talet.
Vad kunde det innebära?
Ett exempel på hur reformationen kunde förändra livet för människor finns i Linköpingsskatten. Linköpingsskatten består av sex föremål i silver och guld. De hittades nedgrävda i jorden 1676 på en bit mark som hade tillhört Linköpings domkyrka. Under reformationen tog staten över marken. När skatten hittades tillhörde marken Linköpings borgmästare.
De som var präster i Linköping när reformationen började hade säkert förstått att staten skulle ta mark och dyrbara föremål från kyrkan. Någon i personalen gömde därför värdefulla saker, så att kyrkan skulle ha dem kvar.
Ett förändrat rum
Vad innebar reformationen för kyrkorummet? Titta på bilden och läs texterna.
Predikan
En av de tydligaste förändringarna var att prästen predikade från en predikstol. Han gjorde det dessutom på landets eget språk. I och med reformationen blev predikan den viktigaste delen av Gudstjänsten. Altartjänsten (ceremonierna) blev mindre viktig.
(Bild: Bibeln på isländska. Foto: Skoklosters slott.)
Guld och prydnader
De flesta kristna kyrkor smyckar sina hus med guldföremål och vackra saker. Det gäller ortodoxa och katolska kyrkor och det gäller också den svenska kyrkan. Det finns inget som förbjuder skönhet till Guds ära. Så på den punkten blev det inga förändringar för svenskarna på 1500-talet.
Maria och helgonen
Jungfru Maria och helgonen hade ingen plats i de lutherska kyrkorna. Enligt luthersk tro är det avgudadyrkan att visa särskild vördnad för helgon vid ett särskilt altare. Däremot behöll kyrkorna ofta sina helgonnamn.
Påven
De lutherska kyrkorna erkänner varken då eller nu biskopen av Rom (påven) som kyrkans överhuvud. Martin Luthers tanke var att varje land ska bestämma över sin egen kyrka. Påven utmålades av vissa lutheraner som en av kyrkans främsta fiende. (Bild: Wikimedia commons.)
Kyrkokonst
De lutherska kyrkorna från 15- och 1600-talen är oftast fyllda med konst. Det var ett sätt att få kyrkobesökaren att vara en del av Bibeln. Ett motiv som är vanligt i lutherska kyrkor är Jesus som välsignar barnen. (Bibeln, Markusevangeliet, kapitel 10, vers 13-16.) Foto: Peter Sillén (CC BY).
Avlatsbrev
Det fanns ingen möjlighet att köpa sig fri från synder, enligt Martin Luther. Däremot var det fullt tillåtet att skänka pengar till kyrkan. Många kyrkor har fina altare, orglar och målade fönster som är skänkta av församlingsmedlemmar. (Bild: Ett avlatsbrev.)
Bild: Interiör av Tyska kyrkan i Stockholm. Wikimedia commons, Jssfrk. (CC BY-SA 3.0).
Fundera
- Hur skulle det kännas om du tvingades att tro på en viss religion eller att byta tro?
- Vad skulle det innebära i ditt liv just nu?