Lektion
Åk 7-9
De stora utställningarnas tidLektion
1897
Stockholm
Utställningarnas epok
Teknik och nationalism
Med de stora utställningarna kunde olika länder visa fram det bästa de hade. Det var bra för ekonomin och industrin. Det fick också invånarna att känna sig stolta över sitt land.
Stockholm 1897
Allmänna konst- och industriutställningen på Djurgården i Stockholm 1897 var en del av Oscar II:s 25-årsfirande som kung och en av de största utställningarna i Sverige. Mer än 3 500 utställare visade upp nya produkter och tekniska uppfinningar. Utställningen öppnade i maj och stängdes i oktober. De flesta byggnaderna revs eller flyttades efter perioden. Ungefär 1,5 miljoner besökare kom till utställningen.
Kartan nedanför visar utställningsområdet. Klicka på siffrorna och läs om de olika byggnaderna. Vilka byggnader finns kvar idag?
Maskinhallen
Maskinhallen ritades av den kände arkitekten Ferdinand Boberg. Han var ansvarig arkitekt för hela området. Byggnaden var cirka 10 000 kvadratmeter stor. Boberg hade inspirerats av Eiffeltornet och Crystal Palace i London. Foto: Tekniska museet (Public Domain).
Nordiska museet
Norra delen av byggnaden var färdig till utställningen 1897 och hela museibyggnaden invigdes 1907. Byggnaden var tänkt som ett nordiskt renässansslott och ritades av arkitekten Isak Gustaf Clason. Grundare var Arthur Hazelius som också grundade Skansen. Museet var del i det nationalistiska tänkandet. Man ville bevara den svenska folkkulturen, som kanske var på väg att försvinna.
Industrihallen
Industrihallen var den största byggnaden på hela utställningsområdet. I hallen visades det senaste av industriella produkter från olika företag. Byggnaden var nästan 100 m hög och det fanns hissar i hörntornen. Ändå var den byggd för att rivas när utställningen var över. Foto: Axel Lindahls Fotografiaffär, Tekniska museet (Public Domain).
Gamla Stockholm
Gamla Stockholm var en förenklad kopia i miniatyr av 1500-talets Gamla stan. Skalan var mellan 1/2 och 1/3 av den verkliga storleken. Här fanns personal i medeltida dräkter och till och med en svinstia med grisar. Hela staden revs efter utställningens slut. Historiska miljöer visades på många av de stora utställningarna. De var ett sätt att lyfta fram den historia som man ansåg låg till grund för nationen. Foto: John Hertzberg, Tekniska museet (Public Domain).
Djurgårdsbron
Djurgårdsbron byggdes till utställningen och finns fortfarande kvar. Foto: John Hertzberg, Tekniska museet (Public Domain).
Biologiska museet
Biologiska museet byggdes som en medeltida stavkyrka. Det var en typisk stil för nationalromantiken. I museet, som finns kvar men är stängt, finns ett stort diorama som visar djur och natur som ansågs typiskt nordiska. Precis som Nordiska museet var Biologiska museet ett sätt att lyfta fram det som var speciellt med Sverige. Foto: August Westberg, Tekniska museet (Public Domain).
Industri och teknik
Allmänna konst- och industriutställningen 1897 var en uppvisning av Sveriges framgångar på industrins område. Det var första gången en så stor utställning visades i Sverige.
Det fanns många attraktioner, som Lumières Kinematograf som visade rörliga bilder av japanska jonglörer. I maskinhallen kunde man se nya produkter från verkstadsindustrin, till exempel de senaste ångmaskinerna, lokomotiv och ångturbiner. I andra paviljonger visades moderna saker som telefoner, isskåp, gjutjärnsspisar och massproducerade produkter som tillverkats i fabriker.
Den här koppen kom från Cloettas chokladpaviljong på utställningen. Koppen var en av de nya, masstillverkade produkterna. Den som köpte en kopp choklad för 1 krona fick ta med koppen hem som minne. Just den här koppen fick Wilhelmina von Hallwyl när hon besökte utställningen och den finns nu på Hallwylska museet.
Utställningar i Sverige
Många städer i Sverige ville ha sin egen utställning mellan 1820-talet och 1960-talet. På kartan finns några av de städer som hade större konst- och industriutställningar. Klicka på platserna och läs mer.
Stockholm
Affisch för Konst och industriutställningen i Stockholm 1897. I Stockholm visades åtta stora utställningar mellan 1823 och 1943. De mest kända är Allmänna konst- och industriutställningen 1897 och Stockholmsutställningen 1930. Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY).
Malmö
Minnestallriken från Gustavsbergs porslinsfabrik gjordes för Baltiska utställningen 1914. Där visades industriprodukter, konst och hantverk från Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland. I Malmö visades också Nordiska industri- och slöjdutställningen 1896. Tallriken finns nu på Hallwylska museet i Stockholm. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM (CC BY).
Göteborg
Nöjesfältet Liseberg byggdes för Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Här ser du en bild från Liseberg under utställningen. Två andra stora utställningar visades i Göteborg: Lantbruksutställningen 1871 och Göteborgsutställningen 1891. Foto: ArkDes (Public Domain).
Helsingborg
Helsingborgsutställningen 1955 kallades också H55. Här visades modern arkitektur och inredningsdesign. På bilden ser man ett arbetsbord med symaskin. Stolen är modellen Myran av Arne Jacobsen. Den är fortfarande populär. Helsingborg hade också en stor utställning år 1903. Foto: Sune Sundahl, ArkDes (Public domain).
Norrköping
I samband med Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906 byggdes spårvägsnätet ut. Kartan visar det nya spårvägsnätet. Karta av Johan Hulting: Norrköping och dess omgifningar. Officiell handbok utgifven af Förvaltningsutskottet för 1906 års Konst- och Industriutställning. Norrköping 1906 (Public Domain).
Sundsvall
Minnesmedalj från Allmänna Norrländska Industri- och Landtbruksutställningen i Sundsvall. Nära 3000 utställare deltog. De flesta kom från Norrland. Man visade konst, hantverk och industriprodukter. Sundsvall hade också en stor utställning 1928, Sundsvallsutställningen. Foto: Sundsvalls museum (CC BY-NC).
Varberg
Hantverks- och industrimässan i Varberg 1927 visade bara lokala produkter. Den blev bra reklam för hantverkare och industrier i området. Varberg hade även en större lantbruksutställning 1904. Foto ur Halländsk årsbok 1927 (Public Domain).
Örebro
Ett toppmodernt kök från Örebroutställningen 1928. Örebro hade fem stora utställningar: 1883, 1899, 1911, 1928 och 1947. Foto: Eric Sjöqvist, Örebro stadsarkiv (Public Domain).
Det moderna livet
Den tekniska utvecklingen gick fort. Under 1890 -talet började människor använda de nya tekniska produkterna som visades på utställningarna i hemmen. Ungefär samtidigt fick Sverige nya kommunikationssystem som telefon, telegraf, spårvägar och dagliga tidningar. Dessa industriella produkter, infrastrukturer och medier förändrade vardagslivet. De gjorde livet bekvämare.
Fundera
- Varför hölls det så många stora utställningar runt förra sekelskiftet?
- Hur påverkades människors liv av industrialiseringen?
- Vad var nytt och modernt 1897 och vad är nytt och modernt idag? Finns det några likheter eller skillnader?