Lektion
Åk 7-9
Den fridfulla gatan på slavönLektion
1700-tal
S:t Barthélemy, Sverige
Allt var frid och fröjd, eller?
En liten ö för oss själva
Den 6 mars 1785 anlände det svenska skeppet "Sprengtporten" till S:t Barthélemy efter tre månaders resa. Besättningen bestod av 135 man och kaptenen hette Johan Puke. Med till ön var också läkaren Samuel Fahlberg. Han kom även att arbeta som guvernörens sekreterare, tullinspektör, kassör, ingenjör och arkitekt. Fahlberg ritade de första kartorna över S:t Barthélemy.
Huvudstaden fick namn efter kung Gustav III: Gustavia.
En fridfull gata
Men vad vet vi om livet på S:t Barthélemy? Klicka på markörerna och läs.
Befolkningen
När svenskarna kom till S:t Barthélemy levde 739 personer där. Enligt folkbokföringen, en lista över de som bodde på ön, var 281 av dessa slavar. I de första svenska beskrivningarna av ön kan man läsa att svenskarna ogillade ön. Det berättas att den var full av tistlar och snår. Det fanns knappt några vägar eller ordentliga hus. Nästan alla träd var nedhuggna. Folket hade dåligt med mat. Ön var klippig och jorden mager. Där fanns främst bomullsodlingar.
Vid 1800-talets början hade staden Gustavia drygt 5 000 invånare, vilket var ungefär samma antal som Uppsala vid samma tid.
Gustavia
Samuel Fahlberg ritade och planerade staden Gustavia. De svenska soldaterna och slavarna byggde upp den. Efter misslyckade försök med att odla sockerrör, bomull och andra handelsvaror bestämde Sverige att ön istället skulle användas som frihamn. Det betyder att alla skepp, varifrån de än kom, fick handla med vilka varor de ville på ön. De fick betala en mindre avgift för varor som fördes ut. Gustavia blev därmed främst en mellanstation för skepp på väg till och från de öar som fanns runt omkring och som kontrollerades av Frankrike.
Västindiska kompaniet
År 1786 grundades det Svenska Västindiska kompaniet. Det var ett företag som bedrev handel i Karibien. Västindiska kompaniet var det enda svenska företag som fick handla med slavar. Företaget köpte slavar på marknader på den afrikanska västkusten. Gustav III var den störste delägaren i företaget. Minst 7 370 slavar fördes från Afrika till Karibien med skepp som var ägda eller byggda i Sverige, eller som hade svensk kapten, besättning eller last.
Slavägare
Nästan alla svenskar som var anställda av staten eller av Svenska Västindiska kompaniet ägde slavar. Samuel Fahlberg ägde enligt folkbokföringen sex slavar år 1788. Två av dem nämns vid namn: Joseph och Peggy. En präst i Gustavia som hette Sven Thunborg ägde tre slavar samt en bomullsodling där säkerligen många andra slavar arbetade. Enligt folkbokföringen fanns det år 146 slavar med svenska ägare år 1800, men många av de slavar som levde på ön fanns sannolikt inte angivna i någon lista.
Slavar
Att vara slav betyder att någon annan äger dig och bestämmer över dig och din kropp. Oftast måste du arbeta för din ägare. Lagar, regler, våld och hot om våld gör att du tvingas lyda din ägare på alla sätt. Du har ingen frihet. Slaveri har förekommit genom hela människans historia och finns än idag.
Fundera
- Hur tror du att de svenska slavägarna behandlade sina slavar?
- Hur tror du att livet var som slav på S:t Barthélemy?