Lektion
Åk 7-9
Den svarta lagenLektion
1800-tal
S:t Barthélemy, Sverige
"Hur var livet som slav på S:t Barthélemy?"
"Den svarta lagen"
Sverige fick ön S:t Barthélemy mot att Frankrike fick tillåtelse att förvara handelsvaror i Göteborg. Gustav III ville använda kolonin till att odla och sälja råvaror. Jordbruket skulle skötas av slavar. Men inom Sveriges gränser hade det varit förbjudet att äga slavar sedan 1300-talet...
Alla andra kolonialmakter i Västindien hade slavar på 1700-talet. Slavhandel var en viktig del i ekonomin och slavarna utförde allt hårt arbete. Sveriges regering bestämde därför att även S:t Barthélemy skulle ha särskilda lagar för slavar och andra befolkningsgrupper på ön.
Idén till reglerna kom från Frankrike där det fanns speciella slavlagar sedan 1685. Lagarna kallades för ”Code Noire”, den svarta lagen. En svensk version började gälla på S:t Barthélemy den 6 juli 1787.
Mary Audain
En av många människor som levde på S:t Barthélemy hette Mary Audain. Ljudspåret här nedan sammanfattar hennes livsöde utifrån de fakta vi har om henne.
Mary Audain
Mary Audain föddes troligen på S:t Barthélemy år 1769. Hon tillhörde gruppen fria kulörta. Indelningen av befolkningen skedde efter den så kallade Svarta Lagen. Enligt den fanns tre huvudkategorier av människor: vita, fria kulörta och svarta slavar. Flera undergrupper fanns också; den främsta gruppen kallades ”De Stora Vita” och bestod av öns högsta samhällsskikt.
Vid 18 års ålder ägde Mary två egna hushållsslavar, en kvinna och en flicka. Dessa hade troligen skänkts till henne eftersom hon vid så ung ålder inte själv skulle haft råd att köpa dem.
När Mary var 22 år inledde hon en relation med en mycket äldre vit man. Han hette Robert Montgomery och var 56 år. Mary hade troligen inte friheten att själv välja partner att leva med. Trots att hon sågs som fri enligt lagen hade hon långtifrån samma rättigheter, samma status och möjligheter som en vit person. De fria kulörta hade få rättigheter och de lagar som skulle skydda dem följdes sällan av de vita. Kvinnor hade dessutom färre rättigheter och friheter än män.
Vi vet inte hur Mary upplevde sitt förhållande till Robert. Att vara tillsammans med en vit man kunde ge fördelar som bättre boende och kläder, att äta sig mätt och att föda fria barn. Men förhållandet kunde även betyda våld och förtryck. Efter en tid blev Mary gravid och födde en flicka som döptes till Ulrica.
Marys make Robert var egentligen inte heller en helt fri man. Från början var han en svensk straffånge som fått sitt dödsstraff omvandlat till livstid på kolonin. Men han var även överste. På Saint Barthélemy blev han bemött med stor respekt av guvernören och umgicks med de rika vita. Robert blev till slut fri från sitt straff. Vintern 1793 reste han hem till Sverige och till den svenska frun och de svenska barnen som han hade där. Mary och dottern Ulrica fick inte följa med.
Fundera
- Finns det liknande uppdelningar och kategoriseringar av människor någonstans i världen idag?
- Hur kunde livet vara för en människa på Sankt Barthélemy? Skriv en text på cirka 300 ord om en människas vardag på Sankt Barthélemy under den svenska tiden. Hur upplever din karaktär slaveri, rasism och diskriminering? Du kan ta upp ämnen som familj, ägare, uppväxt, arbete, ekonomi eller kärlek.