Lektion
En kvinnlig studentLektion
1800-1900-tal
Stockholm

Ebba von Hallwyl

Det här är Ebba von Hallwyl. Hon föddes 1866 och var äldsta barnet till Walther och Wilhelmina von Hallwyl, som var bland de rikaste i hela Sverige. Två år innan porträttet målades hade Ebba tagit studenten och nu var hon förlovad.
Vid den här tiden var det ovanligt för kvinnor att ta studenten. 1870 blev det första gången möjligt för kvinnor att ta studentexamen i Sverige, men enbart för folk som hade råd att betala för skolgången. För övriga kvinnor var det möjligt först 1927.
Att gå i skolan på 1800-talet
Ebba och hennes ett år yngre syster Ellen fick först undervisning i hemmet, en guvernant undervisade i tyska, svenska, franska, välskrivning, historia, geografi och katekesen. Pappa Walther undervisade i matematik och utöver det fick barnen också undervisning i teckning och pianospel.
När flickorna var 10 och 11 år gamla så fick de flytta till sin mormor i Stockholm. Där undervisades de till en början av en privatlärare. När Ebba var 16 år började hon på den privata Wallinska skolan på Riddarholmen i Stockholm. Lillasyster Ellen började året därpå. Wallinska skolan var den första skola i Sverige med en gymnasieavdelning för kvinnor, denna öppnades 1870.

Studentexamen
Den här bilden visar Ebba och hennes klasskamrater i Wallinska skolan. Ebba står längst till höger. Klicka på prickarna och läs mer om kvinnor och studentexamen.


Studentmössan
Ebbas studentmössa finns bevarad på Hallwylska museet i Stockholm. Den är ganska lik dagens studentmössor. Mössan är gjord av vit sammet med svart skärm av läder. Inuti är den fodrad med gult och blått siden. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet (CC BY).
Varför har de inte mössorna på sig?
Flickorna uppmanades av skolans föreståndarinna att hålla mössorna gömda och inte ha dom på sig när de lämnade skolan. Studentmössan ansågs ännu vara ett manligt attribut och man riskerade att bli hånad om man bar mössan på sig ute.
Studera vidare
År 1873 fick kvinnor rätt att studera på universiteten i Sverige. Ebba ville gärna läsa vidare på universitetet i Uppsala efter studenten men fick inte tillåtelse av sina föräldrar. De ansåg att det stred mot sunt förnuft att en ung flicka frivilligt skulle lämna sitt föräldrahem för att bo tillsammans med främlingar i en annan stad.
Kvinnliga studenter
Mellan åren 1874–1884 tog enbart 51 kvinnor studentexamen. Ebba och de andra åtta unga kvinnorna på bilden utgjorde nästan 18% av dessa.

Wallinska skolan
Wallinska skolan var Sveriges första privata gymnasium för flickor. Den första kvinnliga studenten gick ut 1872. Under tiden som Ebba gick där, låg skolan på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Wallinska skolans arkiv/Stockholms stadsarkiv.
Vad gjorde Ebba sen?
Ebba gifte sig med Wilhelm von Eckermann 1886, när hon var 20 år, och tog då efternamnet von Eckermann. De fick fyra barn. Ebba hade hela livet ett starkt intresse för samhällsfrågor och engagerade sig inom politiken. Hon kom att engagera sig i frågan om kvinnors rösträtt och verkade för kvinnors utbildning. Hon var även
- styrelseledamot och vice ordförande i Fredrika Bremerförbundet
- styrelseledamot i Sophiahemmets systerkårs råd
- styrelseledamot i Eugeniahemmet
- medgrundare av Sveriges moderata kvinnoförbund där hon också var ordförande under 10 års tid. Hon arrangerade föreläsningsturnéer och kom att bli en respekterad politisk profil
- grundare av en husmorskola för flickor i Ljusne
- engagerad inom Röda Korset och Sveriges flickors scoutförbund.
Fundera
- Hur förändras samhället när alla tillåts studera?
- Hur utvecklas samhället om man utesluter vissa grupper från att studera?
- Går det att koppla ihop kvinnors rätt till utbildning med kvinnlig rösträtt?