Lektion
Åk 4-6
En rostig sak på museumLektion
1100-tal
Öland
...vad är det för något?
Föremålet på bilden är ungefär 25 centimeter långt och gjort av järn. Det hittades vid en utgrävning i Långlöt på Öland. Vi vet att föremålet kommer från vikingatid eller tidig medeltid. Vad tror du att det är?
Jo, det är en...
Svårt och hårt
Jordbruksredskap har ofta blivit tappade, glömda eller slängda i jorden. Ibland har det varit en olyckshändelse, ibland har man grävt ner trasiga saker för att bli av med dem. Och med tanke på hur många som har varit jordbrukare genom historien är det inte märkligt att arkeologer hittar så många saker.
Nästan alla människor arbetade med jordbruk under medeltiden. De flesta bodde på en bondgård. Varje familj hade sin gård och sin åker. Men man hjälptes åt med sysslor som att så och skörda. På bystämmorna, möten i byn, bestämdes när det var dags att utföra olika arbeten. Det var oftast männen som plöjde åkrarna. Var männen borta, fick kvinnorna utföra arbetet. Vid skörd hjälptes alla åt, ung som gammal.
Livet som bonde
Livet som bonde under medeltiden kunde skilja sig mycket åt, beroende på vem du var. Mer än hälften av de svenska bönderna var odalbönder. Odalbonde kallades de som ägde sin egen jord och gård. För att vara odalbonde måste du ha ärvt din jord i flera generationer. Odalbönder betalade bara skatt direkt till kungen och kyrkan.
Fundera
- Vet du några jordbruksredskap som bönder använder idag? Pröva att räkna upp några stycken.
Bildkällor: Om inget annat anges kommer bilderna från Historiska museet/SHM (CC BY).