Lektion
Åk 7-9
Ett livsfarligt tryckLektion
1700-tal
Tumba, Sverige
Med döden som insats
Europas allra bästa pappersmakare fanns i Holland. Där kunde de göra riktigt fint vitt papper med vattenmärke som passade för sedlar. Inte en enda person i Sverige visste ännu hur man gjorde papper med vattenmärken. Trots det hade man år 1755 börjat bygga ett sedelpappersbruk i Tumba utanför Stockholm.
Den svenske boktryckaren Peter Momma försökte därför hitta en eller flera pappersmakare från Holland som var villiga att komma till Sverige. Momma var tvungen att vara försiktig. Faktiskt behövde hela projektet vara hemligt.
Holland hade några år tidigare förbjudit alla inhemska pappersmakare att lämna landet. De fick heller inte lära ut sina kunskaper eller att ta redskap för papperstillverkning ut ur landet. Det handlade om pengar.
Andra länder hade redan lyckats med att få duktiga pappersmakare från Holland. Tidigare hade alla i Europa varit tvungna att köpa holländskt papper. Nu tillverkade andra länder plötsligt eget papper. Det förlorade Holland pengar på.
En lyckades komma iväg
Det tog två år för Momma att hitta ett par pappersmakare som ville riskera allt för att flytta till Sverige: de två holländska bröderna Jan och Erasmus Mülder. Bröderna blev lovade höga positioner och bra löner. Jan fick i stället betala med sitt liv.
Brodern Erasmus förstod att även hans liv var i fara. Han lyckas hålla sig undan till dess han och hans fru Aagje ett par månader senare smugglades ut ur landet med hjälp av de svenska kontakterna. Våren 1758 anlände makarna Mülder till Sverige. De visste att de aldrig skulle återse sitt hemland.
Det svenska pappret
Redan början av 1759 kunde Erasmus Mülder presentera det första pappret. Men varför var det så viktigt?
Förfalskade och egentillverkade sedlar var ett stort och växande problem i Sverige i början av 1700-talet. Hårdare kontroller hjälpte inte. Hot om dödsstraff, tryckt direkt på sedlarna, hade heller inte hjälpt. Riksens ständers bank, som Sveriges riksbank hette på den tiden, beslutade därför att Sverige måste ha ett eget sedelpapper. Detta nya papper skulle vara så speciellt att det skulle bli mycket svårare för sedelförfalskarna.
Det skulle ha säkerhetsdetaljer som till exempel vattenmärken för att göra det ännu svårare för förfalskarna. Ytterligare en fördel var att en egen produktion skulle göra sedelpappret billigare. Det importerade papperet hade blivit allt dyrare.
Den svenska sedeln från 1760 som du ser på bilden här är tryckt på just svensktillverkat sedelpapper med tydliga vattenmärken. Klicka på de olika siffrorna för att lära dig mer om några av säkerhetsdetaljerna.
Vitstämplar
Pappret präglades med lilla riksvapnet, symbolen för Sverige. Texten "Hinc robur et securitas" betyder "Härav styrka och säkerhet".
Serienummer
Varje sedel fick ett unikt sedelnummer som skrevs för hand. Numret antecknades samtidigt i bankens liggare, en bok där samtliga sedlar registrerades.
Försäkran
Texten på sedeln anger att ägaren kan lösa in den mot "riktiga" pengar, i det här fallet nio daler kopparmynt.
Som en extra säkerhetsåtgärd finns även datumet då sedeln är utgiven.
Finsk text
Eftersom Finland var en del av Sverige på den här tiden fanns sedelns valör översatt till finska "yhdeksän dalerin kuparraha".
Hot
"Den som denna sedel efterapar skall varda hängd. Men den, som bevisligen upptäcker efteraparen, skall undfå fyrtiotusen daler kopparmynt enligt kunglig majestäts nådiga kungörelse av den 20 december 1754."
Signaturer
För att försäkra att sedeln är laglig har två av bankens tjänstemän signerat sedeln.
Vattenstämpel
Vattenstämpeln skapas i samband med papperstillverkningen. Motivet visar ett ymnighetshorn och texten Sveriges Rikes Banksedel.
Fundera
- Varför är det så viktigt att det inte tillverkas falska sedlar?
- Varför tror ni bröderna Mülder lämnade sitt hemland trots att de riskerade stränga straff, till och med döden?
- Finns det något jobb som du skulle vara villig att riskera livet för?