Lektion
Åk 4-6
Gamla fru Olssons engelska trädgårdLektion
1817-1902
Härön, TJÖRN
Vem var gamla fru Olsson?
Anna Christina Olsson föddes 1817 och dog 1902. Hon var ägare av handelshuset vid Tryckhålet på Härön i Bohuslän. Anna Christina blev änka 1855, när hon bara var 34 år. Då dog hennes man Torbernt Olsson i en ridolycka. Torbernt var affärsman och Anna Christina fick ta över verksamheten efter sin man.
Torbernt drev en stor affärsrörelse. Han var salteri-idkare. Det betyder att han hade ett företag som saltade in fisk. Han sysslade också med frakt och handel. Torbernt köpte in havre från bönderna på ön Tjörn. Havren förvarades i ett stort magasin som kallades Röda magasinet.
Fru Olssons affärsverksamhet
När Torbernt dog fortsatt Anna Christina med affärsverksamheten. Ogifta kvinnor kunde inte driva egna företag, men eftersom Anna Christina blev änka, så kunde hon det.
Hennes fartyg skeppade havre till England. I London fanns ett centrum för diligenser, ett slags taxi med häst och vagn. Hästarna åt en massa havre. När skeppen skulle tillbaka till Sverige kunde de inte segla tomma. De måste fyllas med barlast. Barlast var den last som gjorde att skeppet blev stabilt på sjön, när det inte fanns någon annan last ombord. På Anna Christinas skepp användes jord som barlast.
När skeppen kom hem till Härön, lossades jorden och lades bakom Anna Christinas hus. Lite i taget kunde hon skapa en trädgård. Trädgården kallades “den engelska trädgården”. Fruktträden som planterades på 1800-talet lever fortfarande. Under dem blommar gammaldags pingstliljor och tusenskönor än idag.
Från London till Härön
Titta på kartan och fundera på resvägen. Klicka på platserna och se vad som finns där.
Härön
Så här såg det ut på Härön. Foto: Egbert Dahlgren, Bohusläns museum (Public Domain).
London
Havren från Tjörn blev mat till taxihästar i London. På bilden ser du en hästtaxi från 1800-talet.
Foto: Library of the London School of Economics and Political Science (Public Domain).
Från Härön till London
Det här är brödtexten om färdvägar
Barlast
Ett segelfartyg använder vindens kraft för att röra sig framåt. De vindfyllda seglen måste ha en motkraft så att båten seglar stabilt och inte välter. Då behövs en rejäl tyngd i botten. Förr i tiden seglade båtarna alltid med last eller barlast ombord.
Fundera
- Var bodde fru Anna Christina Olsson?
- Vad arbetade hon med?
- Vilka varor sålde gamla fru Olsson?
- Varför blev fru Olsson änka, och vad betyder det?
- Var det vanligt att kvinnor kunde driva företag?
- Vad använde fru Olsson jorden till, som hon tog hem från England?