Lektion
Åk 4-6
Gravkors för lille LarsLektion
1800-tal
värmland
Kors i smidesjärn
Korset är från Norra Ny kyrkogård som ligger vid Klarälven i norra Värmland. På plattan står det skrivet:
Här under wiler lila LSS från Nedra Wärnäs föd d 30 iuli 1815 död d 4 ocktober 1819 samt 5 aflefne syskon tilhörer SPS H MPD I W.
Det är skrivet med gammaldags språk och flera förkortningar, så det är inte helt enkelt att förstå vad det betyder.
Början av texten berättar att någon från Nedre Wärnäs med initialerna LSS vilar under korset. LSS föddes 30 juli 1815 och dog 4 oktober 1819.
Prästerna på 1800-talet skrev noggranna anteckningar över alla som föddes och dog i församlingen. Tack vare att platsen och de exakta datumen står på gravkorset så går det ganska enkelt att leta fram i prästens bevarade anteckningar vem LSS var.
Bok över födslar och dop
Lars
Lars är det enda barnet som föddes just det datumet och kom från Värnäs. Nu vet vi vem som fick smideskorset.
Föräldrarna
Här ser vi föräldrarnas namn och att familjen bodde i Nedre Värnäs. Då kan vi lista ut att ”tilhörer SPS H MPD I W” betyder ”tillhör Sone Persson och hustrun Marit Persdotter i Värnäs”
På korset står alltså: ”Här under vilar lille Lars Sonesson från Nedre Värnäs, född den 30 juli 1815, död den 4 oktober 1819, samt 5 syskon tillhörande Sone Persson och hustrun Marit Persdotter i Värnäs.”
29 juli
I mittenspalten står det datum då barnet föddes och döptes. Lars föddes 29 juli och döptes dagen därpå, 30 juli. Att barnen skulle döpas snabbt var viktigt. Enligt kyrkan kunde barn som inte var döpta inte komma till himlen om de dog.
Bok över de döda
I dödboken kan man läsa att Lars dog av rödsot, alltså dysenteri. Det är en diarrésjukdom som smittar via smutsigt dricksvatten. På samma sida i dödboken står namnen på ytterligare 20 personer som blev rödsotens offer i Norra Ny den hösten. Femton av dem var barn under 10 år.
Månad
Den här kolumnen visar vilken månad någon dog. På den här sidan ser vi döda i september och oktober 1819.
Datum
I den vänstra kolumnen (Dog) ser man vilken dag personen dog och i den högra (Begr.) vilken dag hen begravdes.
Vem och var
Här kan vi läsa var dödsfallet ägde rum och vem som dog. "Hemvist" betyder var någon bodde. På sjunde raden står det "N: Värnäs. Gossbarnet Lars Sonesson". Det är Lille Lars. Hittar du honom?
Dödsorsak
Här nedanför ser man vad personen dog av. Högst upp står det "Rödsot". På raderna nedanför står det "Do". Det är en förkortning för "Dito" och betyder att de också dog av samma orsak, alltså rödsot.
På korset nämndes fem av Lars syskon som även de hade dött. I böckerna hittar vi fyra.
Karin. Född 1803 och dog 1809 av dysenteri
Marit. Född 1806, dog två veckor gammal.
Per. Född 1807, dog 9 månader gammal i lunginflammation
Per. Född 1809, dog 18 månader gammal i lunginflammation
Varje år fick alla familjer hembesök av en präst som kontrollerade att både vuxna och barn hade tillräckliga kunskaper i läsning och bibelkunskap. Det kallades husförhör och prästen skrev listor över de familjer han besökte. När någon hade dött strök prästen ett streck över namnet och skrev ned vilket datum personen hade dött.
Lille Lars fick två systrar som faktiskt överlevde sina första år. När han dog 1819 hade föräldrarna två flickor, Ingegerd som var ett år och Marit som var sju.
Fundera
- Varför tror du att så många barn dog förr i tiden? Varför har det ändrats?
- Har du varit på en kyrkogård? Hur såg gravarna ut där?
- Skulle du vilja släktforska?
Publicerad:
Uppdaterad:
Innehållet är producerat av: Värmlands museum