Lektion
Åk 7-9
Maja och Annas
förbjudna kärlekLektion
i början av 1900-talet?
1900-1905
Umeå
Maja och Anna - läs och lyssna
Maja och Anna träffades år 1900. De hade båda nyss flyttat till Umeå, Maja för att arbeta som lärarinna och Anna för att börja på lärarutbildningen. Maja skriver i sin dagbok hur de tillbringar allt mer tid tillsammans. Hon beskriver blickar, hur de sitter nära varandra och hur Anna sitter i hennes famn. Och om den där kvällen, när Maja var på väg hem, hur Anna ropade tillbaka henne, slog armarna om hennes hals och drog ner henne i sängen – ”Åh hur det kändes!”
Dagboksanteckningar 1
Jag kunde knappt tro det – att någon hålla mig kär – jag som är så stor och ful och bråkig och otreflig – och till hon som i alla afseenden stod så högt öfver mej – som sett och känt så många och trots allt brydde sig om att kalla mig sin vän, att krypa in i min famn som en liten fågel – att säga att hon ”hade det så godt hos mej” att hon tyckte jag var stor och stark och rar.
Dagboksanteckningar 2
Hon har setat (suttit) i knä då hon varit trött och tyckt att min arm låg så skönt kring hennes lif, hon har legat på rygg i sin säng och sjungit för mig då jag var sorgsen, sjungit ”Kan det tröste” med sin underbart mjuka själfulla röst som vibrerar af känsla och fyller ens varelse med musikaliskt välljud, sett på mig under halfslutna ögonlock med sina djupa mörka ögon, när jag såg i dem var det som att dricka vatten ur en klar källa.
Dagboksanteckningar 3
Hon har setat (suttit) vid min sida och vi ha talat om allt på jorden och i himmelen och jag har aldrig varit rädd att säga min dumma åsigter rent ut och hon har aldrig skrattat åt dem och jag har blottat för henne alla mina medvetet svaga sidor och hon har sagt mig sin mening om dem på sitt härliga aldrig sårande sätt och jag har tyckt att ingen varelse på jorden stått min själ så nära som hon.
Dagboksanteckningar 4
..åtminstone kommer jag aldrig att för någon annan känna detsamma som för henne. Jag var lycklig, lifvet var ljust, fullt och glatt. Jag tyckte mig ha funnit en skatt hvars motstycke icke stod att finna – ett skimrande guld fullt af godhet och känslighet. Att få smaka på den besvarade vänskapens lycka – det är ändå något och det har jag fått njuta – att känna ett fullt förtroende så att man i sin själs skrymslen icke fann en fläck dit man ej skulle kunna låta sin vän se – det inger en känsla af styrka – af att man ej är skapad att vandra ensam genom världen utan två och två, stödjande, rådande, hjälpande, tröstande hvarandra. Hvad skulle det bli för konst för mig att lefva då jag vid min sida fingo ha henne som var så mycket klokare än jag – så mycket godare, så mycket mer erfaren af allt och alla. Åh, lifvet skulle bli en njutning – en lek, en lycka.
Homosexualitet i början av 1900-talet
Maja och Anna levde i en tid då samkönade relationer var förbjudna och därför var det omöjligt att vara öppet homosexuell. Människor rapporterade personer de misstänkte vara homosexuella, och detta ledde ofta till åtal. Lagtermen för samkönat sex var ”otukt mot naturen”, och detta var olagligt fram till 1944, då homosexualitet i stället stämplades som en mentalsjukdom. Med detta kom även en våg av homofobi, och budskap om att man måste skydda samhället från den homosexuella faran. Alla aktiviteter som endast var för homosexuella skedde därför i största hemlighet.
Ett smärtsamt slut
Maja och Annas kärleksrelation varade i fem år, 1900-1905. Den förbjudna kärlekshistorien får ett plötsligt och smärtsamt slut, när Annas föräldrar förbjuder Anna att träffa Maja mera.
I Majas dagbok kan man läsa om sorgen och smärtan och om hat mot sig själv och sina förbjudna känslor. Och hur hon tvingas acceptera samhällets syn på sig själv – att hon är sjuk:
Dagboksanteckningar 5
Egoistiskt ger jag vika för mina böjelser, och gör endast det jag anser vara saligt, sådan är jag. Föraktlig och äcklig i mina egna ögon, vämjelig i min omgivnings. Varje period i mitt har hittills slutat med denna upptäckt. Jag kväljs vid tanken på mig själv och beundrar flickorna som stått ut med mig, hur skulle jag ej ha plågat dem. Som en pisksnärt har detta träffat mig. Så insnärjd är jag i synden att jag knappast märker den.
Dagboksanteckningar 6
Sedan vi skildes har jag haft 5 fasansfulla vaknätter (…) min själ piskas med järngissel. Dina ord sedan i påskas träffa mig om och om igen som ljungeldar. Jag förstår att jag slitit sönder den vackraste gåfva Gud gaf mig (…) Att jag skulle göra dig så illa. Det är det värsta lidandet. Jag kan ej hoppas på att du skall bry dig om eller förstå hur jag lider, men hvad jag hoppas att du förstår är att jag är sjuk till kropp, själ och känslolif.
Kvinnors "frirum"
Maja fick inte dela sitt liv med sin kärlek Anna, men i stället levde hon tillsammans med lärarinnan Julia Byström. I Majas dagböcker kan man se att relationen med Julia inte var en kärleksrelation, utan de levde tillsammans som systrar. De bodde tillsammans i 34 år, mellan 1912-1946, tills Julia gick bort och de ligger nu begravda tillsammans.
Anledningen till att Maja kunde bo tillsammans med Julia var att var att man tänkte att kvinnor inte kunde vara kära i varandra.
Den rådande synen var att kvinnor var asexuella, det vill säga att de inte hade någon egen sexualitet, utan fanns till för männens sexualitet. Kvinnor kunde därför lättare skapa möjligheter för samkönade relationer och det var vanligt att ogifta yrkesarbetande kvinnor bodde tillsammans. Många var bara vänner, men troligen fanns det också dolda kärleksrelationer bland dessa tidiga samboförhållanden. Män hade inte samma möjlighet att leva tillsammans, så de fick i stället träffas på offentliga, men undanskymda platser, ofta på allmänna toaletter.
Publicerad:
Uppdaterad:
Innehållet är producerat av: Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten