Ett arbetsbord med en mängd verktyg och lampor.

Lektion

Åk 7-9

På Rosa Taikons arbetsbordLektion

Vad är nytt och gammalt på Rosas bord?

1900-tal

Sverige

I den här lektionen får du lära känna silversmeden Rosa Taikon, hennes inspiration och hantverk. Rosa kom från en romsk familj där silversmidestraditionerna funnits med i hundratals år. Hon blev den första i familjen som utbildade sig till konstnär och använde inspirationen från historien för att skapa helt nya uttryck.

På arbetsbordet

Rosa Taikon har ofta beskrivits som en konstnär som gjorde traditionellt romska smycken. Men Rosa var också mycket modern, inspirerad av utbildningen på konstskolan Konstfack i Stockholm. Och hon hämtade sin inspiration från hela världen. Rosa Taikon blev känd för stora smycken där blanka, odekorerade ytor kombinerades med slingrande mönster.

Klicka på siffrorna för att få reda på mer om Rosas inspiration och arbete.

Halsinglands_museum_På Rosa Taikons arbetsbord_ROSA TAIKON

Bild: Rosa Taikon vid sitt arbetsbord. Foto: Johnny Mattson/Hälsinglands museum (CC BY-NC-ND).

Vad menar hon?

För Rosa Taikon var det viktigt att berätta om sin pappas romska släkt och de traditioner som hon hade fått växa upp med. Som liten fick Rosa ofta höra fördomar om hur dåliga romer var, och därför ville hon att fler skulle få ta del av de bra och fina saker som svenska romer gjort, till exempel smycken. Därför besökte Rosa Taikon ofta skolor, och hon gav många intervjuer och föreläsningar om romsk historia och hur hon använde den som inspiration.

Här finns några citat från Rosa. Men vad menar hon egentligen? Vad betyder de olika orden hon använder? Vad finns det för likheter eller skillnader mellan de olika citaten? Sätt er i mindre grupper och diskutera.

  • ”Jag förvaltar ett tusenårigt arv, men formar om det till vår tids formspråk”
  • ”Allt kommer från den romska traditionen, men jag översätter det i modern form”’
  • ”När jag gick på Konstfack på 60-talet var det modernt med blanka, rena silversmycken. Men jag var ju uppvuxen med en kultur som hade en rik ornamentik. Därför vågade jag också gå min egen väg och göra silversmide som jag ville”
  • ”Jag har ofta cirkelmönster i mina smycken också, livet är ju som en cirkel.”
  • ”Ursprunget ska märkas i tekniken, och av formen skall man kunna utläsa att det är min produkt”
  • ”jag vill utmana den svenska strama silvertraditionen”

Romer

Romer är idag en av Sveriges fem nationella minoriteter tillsammans med judar, sverigefinnar, tornedalingar och samer. Den romska minoriteten är en av de största minoriteterna i Europa och det romska språket, romani chib, är officiellt minoritetsspråk i Sverige. Olika romska grupper har levt i Sverige sedan 1500-talet. Till den romska minoriteten i Sverige räknas bland annat resande/romanifolk, arli, lovara, kelderash och finska romer (kale). Rosa Taikon var kelderashromsk.

Rasism mot romer kallas antiziganism. Det är fortfarande vanligt med fördomar och diskriminering mot romer.

HalsingMuseum_Logo_Centr_Black_Transparent_BG

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Hälsinglands museum

Lektioner på liknande tema

För lärare

I den här lektionen får eleverna möta silversmeden Rosa Taikon och hennes konstnärliga skapande. Genom lektionen får eleverna tänka kring historiskt arv, tradition och förnyelse.