Lektion
Åk 4-6
Sax, skär och skänkelLektion
1300-tal
Sverige
Saxar av olika slag
Saxen och fingerborgarna på bilden ovan hittades vid en utgrävning vid Vreta klosterkyrka i Östergötland. Föremålen är sex- till åttahundra år gamla. De kunde lika gärna ha använts idag. Ja, om de inte vore rostiga förstås. Det är skillnad på en sax och en sax.
Fundera
- Har du använt en bygelsax någon gång?
- Varför tror du att dagens saxar ofta har handtag i plast?
- Har du olika saxar för olika saker?
- Varför skulle man ha olika saxar för olika saker?
Ämbetsmän och borgare
Det finns flera yrken där saxen är ett arbetsredskap. Skräddarna måste ha minst en sax, till exempel. Ofta en stor och vass sax med långa skär. Men även en liten sax för att klippa trådar. Förr i tiden var alla hantverkare tvungna att tillhöra ett ämbete och vara borgare för att få arbeta. Du kanske undrar vad det innebar?
Så blir du borgare
Från medeltiden och fram till 1865 fanns en samhällsklass som kallades borgare. För att tillhöra borgerskapet var du tvungen att vara affärsman, handelsman eller mästare i ett hantverk. Och för att få arbeta som affärsman, handelsman eller mästare i ett hantverk var du tvungen att vara borgare – det kallades att ha burskap.
Klicka på siffrorna i bilden nedan för att ta reda på vad som krävdes.
Född i äkta säng
Steg ett – för att bli borgare krävdes först och främst att du var född “i äkta säng”. Det betyder att dina föräldrar skulle vara gifta.
Gå i lära
Steg två – oavsett om du skulle bli handelsman eller hantverkare krävdes att du skulle gå i lära i ditt yrke. Vanligtvis tog det många år innan du blev godkänd. Många blev heller aldrig godkända, eftersom det krävdes pengar till borgerskapsavgiften.
Intyg och ansökan
Steg tre – för att kunna ansöka till att bli borgare krävdes också ett intyg på så kallad god frejd. Det innebar att någon som redan var borgare gick i god för att du var en bra person.
Trohetsed
Efter att du hade betalat en avgift till staden skulle du komma till stadshuset för att avlägga din trohetsed. Och därmed hade du burskap!
En viktig sak
Burskap var endast tillgängligt för myndiga män. Det enda undantaget var att en änka kunde överta sin avlidne makes burskap.
Burskap
En borgare fick endast bo och arbeta i den stad där han hade burskap. Borgarna och deras hushåll lydde därför under stadslagen. Folk utanför städerna lydde under lantlagen.
Fundera
- Har du någon i din familj som skulle vara borgare om ni levde förr?
- Känner du till var ditt närmaste stadshus finns?
- Kan man bli borgare i en stad idag?
Bildkällor: Om inget annat anges Historiska museet/SHM (CC BY).